Presenten al·legacions a l'avaluació d'impacte ambiental de la planta de compost de Santa Bàrbara

Veïns i ecologistes alerten del risc de vessaments quan hi ha pluges torrencials i de possibles incompatibilitats urbanístiques

Vista general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge.
Vista general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge. | Jordi Marsal
Aguaita.cat
23 de febrer del 2023
Actualitzat a la 1:05h
AMEVESABA (associació mediambiental de veïns de Santa Bàrbara) i GEPEC-EdC han presentat al·legacions a l'avaluació d'impacte ambiental ordinària que tramita la promotora de la planta de compostatge que es vol construir al municipi del Montsià. Les dues entitats van presentar un recurs de reposició al decret d'alcaldia que atorgava a Ecompost de l'Ebre la llicència municipal ambiental. Exigien aquest informe, que ara s'ha requerit i es tramita. Les al·legacions d'AMEVESABA i GEPEC-EdC insisteixen en el risc de vessaments que es podrien produir quan hi ha pluges torrencials a la zona, "si se supera la capacitat de la planta d'evacuar aigua de pluja". També assenyalen possibles incompatibilitats amb les normes subsidiàries de Santa Bàrbara.

El termini per presentar al·legacions a l'avaluació d'impacte ambiental de la planta de compostatge de Santa Bàrbara va acabar el dia 7 de febrer. Respecte al risc de vessaments, les entitats veïnals i ecologistes, assenyalen que "hi ha una modelització matemàtica de les dades pluviomètriques de la zona que s'ha fet per a la planta de compost", que determina que "en un període de retorn superior a cinquanta anys" podria produir-se la situació en què la planta no pugui evacuar l'aigua de pluges torrencials.
 
Les entitats remarquen que el vessament d'aigües contaminades podria afectar l'aqüíferPlanadelaGalera (de codi ES091MSBT102), que ja té problemes de contaminació per nitrats. També recorden que amb el canvi climàtic, estos fenòmens meteorològics violents són cada vegada més freqüents i probables.
 
Clústesderesidus
 
Com ja van fer en els tràmits administratius a l'Ajuntament, denuncien que l'interior de la comarca del Montsià es convertisca en clúster d'empreses de gestió i tractament de residus i assenyalen que la comarca ja compta amb diverses plantes, com l'abocador supracomarcal de MasdeBarberans (que s'amplia) -i que té amb una planta de compostatge., les plantes de biogàs i d'assecament de sansadelaGalera, així com una futuraplantadebiogàs a Godall.
 
Tot este "conglomerat d'instal·lacions de tractaments de residus" temen que faça"un efecte crida a altres empreses del sector" i defensen que "s'han de fer als llocs adequats, amb infraestructures preparades, com poden ser els polígons industrials" i no enmig del medi natural o de les zones cultivades.