Obre portes a Amposta l’Espai Dones per a la transformació social i feminista

L’edifici, ubicat a la Travessia Sant Isidre, és el punt de confluència de tota una estratègia transversal desplegada per l’Ajuntament d’Amposta en l’àmbit de les Polítiques Socials i per la igualtat

Núria Ferré i Anna Palacios sota els pictogrames que resumixen alguns dels continguts de l'espai.
Núria Ferré i Anna Palacios sota els pictogrames que resumixen alguns dels continguts de l'espai. | S.B.
Aguaita.cat
21 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:54h
De vegades pot semblar que un espai buit no fa la cosa. Però cal que existisca precisament per a que passen les coses. L’Espai Dones que l’Ajuntament ha obert a Amposta és molt més que una sala ben gran i lluïda i uns despatxos funcionals, és el marc físic on desplegar polítiques, accions i gestions dirigides a la transformació social i feminista, un objectiu ambiciós que apunta a incidir en la pròpia estructura de la societat. L’edifici, ubicat a la Travessia Sant Isidre, és el punt de confluència de tota una estratègia transversal desplegada per l’Ajuntament d’Amposta en l’àmbit de les Polítiques Socials, ideat per treballar per la igualtat real. I amb esta fita més que ambiciosa a l’horitzó comença a caminar este projecte al bell mig del nucli antic d’Amposta, amb la il·lusió afegida que puga ser també un motor de dinamització per al barri.
 

L'entrada, a la Travessia Sant Isidre. Foto: S.B.

Núria Ferré, regidora de Drets Socials i Ciutadania d'Amposta. Foto: S.B.


Només entrar, una paret pintada de blau crida l’atenció. Hi té dibuixats set rectangles sinuosos i tous, pintat amb línies exemptes de tota rigidesa, i a l’interior de cadascun, un pictograma.  La regidora de Drets Socials i Ciutadania, Núria Ferré, ens explica aviat el significat, conscient que allò que hi ha pintat en esta paret descriu simplificadament el que vol ser l’Espai Dones: “Un espai de cura, de diàleg, d’estima, d’acompanyament, d’aprenentatge, de rebuig a les violències masclistes, de lluita per la igualtat... el que vol ser este espai és el lloc on treballar en la transformació per la igualtat i el feminisme des d’una perspectiva molt àmplia”. A més, apunta, “necessàriament ha de ser un espai viu i obert, que s’adapte a les necessitats de cada moment, que siga un punt de confluència i un motor alhora”.
 

Un dels despatxos de treball i atenció a les dones. Foto: S.B.


Núria Ferré de seguida agraïx a l’Associació de Mestresses de Casa que plantegéssen la necessitat de disposar d’un espai com este com a reivindicació històrica, i aquí n’està l’origen. “Hem de fer un agraïment públic a les Mestresses de Casa perquè en un acte de generositat, ens van cedir el seu espai per convertir-lo en un punt de trobada més gran". En l’acte d’inauguració que va tenir lloc el passat 15 de febrer, presidit per l’alcalde, Adam Tomàs, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, la presidenta de l’Associació Mestresses de Casa, Tere Gisbert, dedicava també unes paraules d’agraïment tant a totes les membres de l’entitat com a totes les persones que han fet possible el projecte.
 

Autoritats i la presidenta de l'Associació de Mestresses de Casa, en la inauguració. Foto: S.B.


A banda de la seu de l’Associació de Mestresses de Casa i de l’Associació de Veïns de la Vila, a l’Espai Dones s’hi ubiquen també el nou Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de la Generalitat de Catalunya i gestionat per l’Ajuntament d’Amposta i el Servei d’Atenció Integral (SAI). “Es tracta també de sumar esforços i d’unir tot allò que s’estava fent al municipi en relació a les polítiques de dones”, apunta Ferré. El SIAD, per exemple, ja treballa amb una triple mirada: l’acollida, el suport psicològic i l’assessorament jurídic”. Però a més, com a part de les polítiques de dones que té en marxa l'ajuntament, s'hi desplegaran també tallers i formació, així com activitats promogudes des de diversos àmbits, també de la pròpia ciutadania o bé a partir de les necessitats que es detecten. "Per exemple fem les jornades de cultura menstruals, que visibilitzen una temàtica que malgrat afectar el 50% de la població i que servix per donar vida, ho veiem sovint des d'una concepció negativa o amb tapús, i també cal fer este acompanyament intergeneracional per anar canviant estes perspectives", apunta Ferré."Fem moltes coses, en el món educatiu, en esports, en cultura, moltes accions promogudes a través del pla d'igualtat, però encara hi ha molts àmbits que cal tocar per anar construint un món millor", afegix la tècnica responsable del Pla de Polítiques de Dones Anna Palacios.
 

Inauguració de l'espai, amb un nodrida assistència de públic. Foto: S.B.


L’alcalde, en l’acte d’inauguració, posava en valor projectes transformadors com este  "perquè donarà servei a totes les dones”. “Ara, el que hem de fer és impulsar-lo i dotar-lo de contingut per a que hi passen moltes coses", afegia. La consellera, per la seua banda, subratllava que "els serveis d’informació i atenció a les dones són imprescindibles per avançar en la garantia dels drets de les dones i el seu empoderament". Tània Verge també destacava que estos recursos oferixen informació i acompanyament a les dones en diversos àmbits, tenen un rol molt important en la prevenció i detecció de les violències masclistes, i donen suport a entitats de dones i feministes de l’entorn proper.
 

L'edifici té l'Espai Dones a la planta baixa i quatre dúplex per a joves als pisos superiors. Foto: S.B.

 

Interior d'un dels habitatges que es destinaran a joves. Foto: S.B.


El nou espai, construït a partir de la rehabilitació d’una illa urbana de sis cases velles en estat d’abandonament que el consistori ha reconvertit, compta amb una planta baixa amb despatxos i una sala polivalent amb cuina i dos plantes superiors amb quatre dúplex que es destinaran a habitatge públic per afavorir l’emancipació jove i de retruc rejovenir el barri. “Es tracta d’un projecte que pretén també dignificar l’accés a l’habitatge. Estos pisos ens permetran ampliar el parc d’habitatges públics de la ciutat i, d’altra banda, poder revifar una mica el nucli antic», apunta la regidora Núria Ferré.

L’Espai Dones és un llençol ben gran per pintar-hi a dins tots els colors d’un món millor. Calen espais dotats de contingut per fer-ho possible.