Comencen les obres per reforçar la protecció de les basses del delta de l'Ebre

Els treballs tindran una durada d’un any i protegiran els camps d’arròs davant d’episodis de desbordament per pujada del nivell del mar

La secretària Barnadas ha visitat les obres de les Basses del delta de l'Ebre
La secretària Barnadas ha visitat les obres de les Basses del delta de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
16 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:28h
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat les obres del Pladereforç de les guardesdeprotecció de les basses del deltadel’Ebre. La secretària d’AccióClimàtica, Anna Barnadas i López, que ha visitat avui els treballs acompanyada del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, ha explicat que l’objectiu d’esta anella de protecció és evitar la regressió del delta davant la previsible pujada del nivell del mar, especialment en episodis de desbordament. Les obres, que han estat adjudicades a l’empresa Regimovi,SL, tindran un període d’execució d’un any i suposaran una inversió de 2,6 milions. En total, s’actuarà sobre un perímetre de poc més de 58.500 metres de les basses de l’hemidelta dret i esquerre. En concret, a la llacuna del Canal Vell i a la Tancada, l’Encanyissada i l’illa de Buda.

Els treballs preveuen incrementar i reforçar l’alçada dels dics ja existents fins a 1,2 metres per sobre del nivell del mar i una amplada d’uns 4 metres. Això permetrà fer front a pujades sobtades de l’aigua del mar (que es produeixen cada vegada més sovint), i que no desbordi de les basses als cultius d’arròs. Cal tenir en compte que els camps que envolten les llacunes del delta de l’Ebre es troben en alguns casos entre 10 i 20 centímetres per sota del nivell del mar, per la qual cosa un episodi de desbordament causaria la inundació amb aigua salada de moltes hectàrees d’arrossars. D’altra banda, les guardes actuals només asseguren protecció a pujades del nivell del mar entre 25 i 60 centímetres d’alçada.

Per reforçar els dics, es reutilitzarà material acumulat a les basses i als desguassos sempre que siga possible. També es propiciarà el creixement de vegetació per dotar estos entorns de més resistència quan hi haja episodis d’onatge directe i, en alguns casos, també es reforçaran els camins ja existents. Així mateix, l’execució de les obres tindrà en compte els períodes de nidificació de les aus i no es realitzaran treballs durant estes fases per evitar afectacions en la fauna.

 

Una altra imatge de la secretària Barnadas, acompanyada del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, el director dels Serveis Territorials del Departament i el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre Foto: Cedida


“Amb estes actuacions protegim els camps de cultiu d’arròs davant d’episodis de desbordament pel risc d’afectació que pot suposar l’elevació del nivell del mar en un futur, tant a curt com a llarg termini”, ha declarat Barnadas.

 

Plànol de les actuacions Foto: Cedida


El projecte de reforç de les guardes de protecció s’ha dissenyat amb l’estreta col·laboració de les ComunitatsdeRegants de la Dreta i l’Esquerra, i amb la ConfrariadeSantPere, la FederaciódeCaça i el ParcNaturaldelDeltadel’Ebre
 

Una imatge dels treballs Foto: Cedida


EstratègiaDelta
 
Un cop finalitzades les guardes perimetrals de les llacunes i basses, Barnadas ha apuntat que la voluntat és continuar les actuacions per completar les proteccions de la costa interior de les badies dels Alfacs i el Fangar. Es tracta, però, d'espais de titularitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, un fet que afegix complexitat en matèria de tràmits i autoritzacions administratives a l'hora d'executar-les, segons ha afegit.

De fet, el govern espanyol ja va construir un tram a la zona dels Alfacs anys enrere. En este cas, es tractaria, doncs, de reforçar l'existent i finalitzar aquest camí de guarda. "Serà el pròxim. Però la intenció és fer-ho tot i quan en un any tinguem la feina feta enllacem un camí de guarda amb l'altre", ha apuntat. A la zona de la badia del Fangar, el projecte per construir un camí de guarda de cap i de nou es troba encara en fase d'estudi.

Segons ha remarcat, este projecte és una de les "tres potes" que configuren l'estratègia del Pla Delta de la Generalitat, juntament amb la construcció de cordons de protecció al "frontal" del Delta i l'arribada de sediments fluvials, amb la previsió d'una prova pilot prèvia per caracteritzar els sediments de l'embassament de Riba-roja d'Ebre. "Per tant, estem alineats amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre",