Joan Roca, Jeroni Castell i Joan Capilla entre les estrelles Michelin de GastroMar a l'Ampolla

Del 12 al 14 de març, torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar i de les Terres de l'Ebre

Joan Roca, xef del Celler de Can Roca amb tres estrelles Michelin
Joan Roca, xef del Celler de Can Roca amb tres estrelles Michelin | Arxiu (ACN)
Aguaita.cat
14 de febrer del 2023
Actualitzat el 02 de març a les 0:54h
Del 12 al 14 de març, l'Ampolla acollirà la terceraedició de GastroMar, les jornadesprofessionalsgastronòmiquesicientífiques dedicades als productesdelamar, la sostenibilitat, la cuinamarinera, la pesca i els productes de les Terresdel’Ebre. Organitzades per l'Ajuntament de l'Ampolla, GastroMar l’Ampolla 2023 serà una de les edicions amb més xefs amb estrella Michelin i altres reconeixements internacionals, però també una de les més didàctiques -i científiques- de totes.

JoanRoca, JeroniCastell, PacoPérez, JoelCastanyè, NicolásdelaVega, FrancescBeltri, JosebaCruz, JoanCapilla, XavierPellicer, CarlotaClaver, i SílviaAnglada, posaran sobre l’escenari del GastroMar l'’Ampolla tota la passió que senten pels productes que ens regala la mar -i la terra-, la mateixa passió que traslladen a suculents elaboracions culinàries en els seus restaurants ElCellerdeCanRoca***, LesMoles*, Miramar** i Enoteca**, LaBoscana*, SlowandLow*, LeClandestin, L’AlgadirdelDelta, XavierPellicer, LaGormanda i EsTastdeNaSílvia. L’apartat més dolç el posarà el mestrexocolaterOriolBalaguer, qui portarà la mar a la pastisseria i la pastisseria a la mar.

Però a més de showcookings i demostracions culinàries, GastroMar l'Ampolla ofereix molt més. Perquè, mentre que un escenari farà olor a cuina i als ingredients de la mar, en l’altre escenari es debatran les particularitats de cada espèciemarina, així com altres temes vinculats a la marMediterrània, des d’un punt de vista i anàlisi més científic i acadèmic. Així, també passaran per GastroMar, IrisTriola, CarminaOntiveros i AnnaBozano de l’AssociacióCatalanadeDonesdelaMar, per explicar el seu punt de vista com pescadora, armadora i cuinera i biòloga de la mar, respectivament; la divulgadoraEliBonfill, oceanògrafa de plancton.cat; l’armadoraCristinaCaparrós; científics de l’IRTAlaRàpita, per parlar de gastronomiacircular; i des de Menorca, l’AssociacióFraRoger explicarà el ProjecteAgroxerxaMenorca. La part més científica i divulgativa també vindrà de la mà de JoanAlginet del col·lectiuGALPTerresdel’Ebre/Mardel’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer), i de ToniMassanés, de la FundacióAlícia, qui oferirà una conferència titulada Investigació per a menjar millor.

A més, també es podran veure i escoltar a productors i elaboradors d’altres productes que formen part de la riquesa natural de les Terres de l’Ebre. Així mateix, intervindran en aquesta edició del GastroMar l'’Ampolla les periodistes gastronòmiques Carme Gasull, i Paula Molès, per parlar sobre la comunicació de la gastronomia i la sostenibilitat.

Amb este format es pretén, veure i viure com les cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica defensa i promociona, per les seues particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques mentre es debat sobre i el present i futur de tot plegat.

GastroMar, que se celebrarà enguany en l’HotelFlamingo de l’Ampolla, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de youtubeGastroEvents i per TV al Canal Terres de l’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més especialment als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.

GastroMar, pioner i referentenlacuinamarinera
GastroMar és un esdeveniment referent i pioner en este gènere i perfil d’actes, organitzat per l'Ajuntament de l'Ampolla. Nascudes ara fa tres anys, les jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi que l’avala gràcies a les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del premi Catalonia Hub Seafood 2022, en la darrera edició de fira internacional Seafood Expo Global & Seafood Processing Global.

Els seus objectius principals és fomentar l’ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes, i temes com l’alimentació responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu, d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes. De fet, en aquestes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i la cuina a bord, però també de la sostenibilitat de la mar, i del valor que tenen espècies de peix de llotja menys conegudes pel consumidor, i poc habituals a les cartes dels restaurants.