La Plataforma en Defensa de l'Ebre llança un crit d'auxili des de Barcelona per salvar el Delta

Desenes de persones es concentren a la plaça Sant Jaume per instar els polítics a actuar davant l'emergència climàtica

Concentració d'entitats ecologistes i de l'Ebre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en defensa del Delta quan fa tres anys del Gloria, amb un
Concentració d'entitats ecologistes i de l'Ebre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en defensa del Delta quan fa tres anys del Gloria, amb un | Laia Fíguls
Aguaita.cat
10 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:10h
Entitats ecologistes i del territori han llançat un crit d'auxili per defensar el deltadel'Ebre en una concentració a la plaçadeSantJaume de Barcelona este dijous. La protesta ha estat convocada per la PlataformaenDefensadel'Ebre, DiàsporaEbrenca, XarxaperlaJustíciaClimàtica i AiguaésVida quan fa tresanys del temporalGloria, amb efectes devastadors al Delta. Una setantena de persones s'han concentrat davant un "SOS" traçat a terra amb sal per simbolitzar les amenaces al territori. Les entitats convocants insten els responsables polítics a actuar per protegir i restaurar el Delta de l'Ebre i advertixen que el seu "enfonsament i mort" serà "un fracàs col·lectiu" i "una mostra de la inacció davant l'emergència climàtica".

Les entitats alerten que el riu es queda "sense cabals i el delta sense sediments" després de dècades de "polítiques hidràuliques basades en grans regadius, embassaments i transvasaments". Per això demanen "protegir els rius, abandonar els grans projectes de regadius, deixar baixar els sediments, garantir els cabals ecològics i protegir els seus ecosistemes".
 
També recorden que el Glòria, el gener del 2020, va "evidenciar la fragilitat" del Delta i que els episodis extrems com aquell temporal i la pujada del nivell del mar són conseqüències de l'emergència climàtica i que la comunitat científica i els moviments climàtics i ecologistes demanen des de fa anys que els responsables polítics actuïn.
 
JosepSabaté, de la PlataformaenDefensadel'Ebre, ha alertat que tres anys després "encara no s'han dut a terme actuacions de restauració i per assegurar la vida de l'Ebre". En declaracions a l'ACN, Sabaté ha explicat que s'han concentrat a Barcelona perquè la situació del delta de l'Ebre "torni a ser un problema de país". "El Delta serà un indicador de l'èxit o el fracàs de les polítiques davant de la crisi climàtica", ha afirmat. 
 
Sabaté considera que el PlaHidrològicdelaconcadel'Ebre (PHE), aprovat fa uns dies pel govern espanyol, reflectix "la vella política de l'aigua" i ha reclamat actuacions per protegir l'Ebre. També ha assenyalat que "més aeroports, infraestructures i nous casinos no són coherents" amb el moment actual, en referència a l'àmbit català i a les negociacions que hi va haver per arribar a un acord dels pressupostos, i s'ha mostrat convençut que tenen "aliances" en el territori. 
 
A la concentració a la plaça de Sant Jaume, s'hi han sumat alguns representantspolítics com MònicaSales, de Junts i que és de Tortosa, i DolorsSabater i DaniCornellà, de la CUP
 
Les entitats criden a mobilitzar-se i han convocat una manifestació per este diumenge 12 de febrer, de Sant Jaume d'Enveja a Deltebre.