Enrenou a Riba-roja d'Ebre pels centenars de llibres dipositats per l’Ajuntament a la deixalleria

La regidoria de Cultura rectifica i dóna l'ordre de recollir els exemplars, que assegura estaven trets de catàleg de la biblioteca, i els entregarà a l'escola Sant Agustí del municipi

S.Berbís
04 de setembre del 2014
Imatge dels llibres dipositats a la deixalleria de Flix.
Imatge dels llibres dipositats a la deixalleria de Flix. | Via José Luis Aparicio
Imatge dels llibres dipositats a la deixalleria de Flix. Foto: Via José Luis Aparicio

Enrenou a Riba-roja d’Ebre després que es fes públic que operaris de la brigada municipal havia dipositat a principi de setmana, a la deixalleria de Flix, centenars de llibres pertanyents al fons municipal que fins ara, i durant anys, havien estat guardats a les dependències de l’antiga biblioteca i l’ajuntament. Les fortes crítiques que ha suscitat la mesura, en bona part a través de les xarxes socials, concretament el Facebook, entre elles les de l’actual regidor i exalcalde socialista José Luis Aparicio, han fet que la regidoria de Cultura ordenés ahir mateix recuperar els llibres de la deixalleria, retornar-los al poble i donar-los a l'escola Sant Agustí del municipi. En el decurs de tot el tràfec, alguns veïns ja van anar a recollir exemplars de la deixalleria i se'ls han endut. La regidora Montserrat Arbonés ha demanat disculpes pel que considera que ha estat “un error involuntari”.

Dimarts a les 11 del matí, l’exalcalde Aparicio explicava en una nota al Facebook: “El poble ha de saber que este ajuntament està tirant tots els llibres que es guardaven de la biblioteca anterior. Tots els alcaldes i regidors anteriors van protegir i guardar una llibres que formaven part de la història i de la vida de les persones de Riba-roja, per què este no? Per què este afany de destrucció?”. Amb la resta de regidors de l’oposició, van escriure una queixa per via telemàtica a l’Ajuntament, demanant explicacions i la recuperació immediata dels llibres. Aparicio ha explicat a este diari que entre els llibres, “més de 2.000”, assegura, hi havia fins i tot exemplars donats per la mestra Dolors Cabré, una de les personalitats rellevants de la Ribera d’Ebre –de fet, la biblioteca actual porta el seu nom.

La regidora de Cultura, davant el rastre de comentaris que es van anar produint, ha explicat que “després de tindre coneixement que per error s’estaven llençant llibres descatalogats de la biblioteca municipal, he demanat esmenar l’errada i demano disculpes als ciutadans que s’hagen pogut sentir afectats o ferits per este malentès”, afirma Montserrat Arbonés a la xarxa social. En declaracions a aguaita.cat, ha apuntat també que els llibres que s’estaven llençant “estaven trets de catàleg i retirats de la biblioteca per indicació de la Central de Biblioteques de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, i portaven un parell d’anys emmagatzemats a l’espai de la futura aula de música”. Davant l’imminent inici del curs escolar, es va optar per desallotjar-los. “No sé qui va donar l’ordre concreta de dipositar-los a la deixalleria, però el cas és que hem vist que ha estat un error i els hem anat a recuperar, davant l’aldarull ocasionat s’ha rectificat i ara procedirem a entregar-los a l’escola”, ha conclòs.