Deltebre commemora la Diada de Catalunya amb un mes de setembre farcit d’activitats culturals

Redacció
04 de setembre del 2014
Cartell de les jornades.
Cartell de les jornades. | Cedida
Cartell de les jornades. Foto: Cedida

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Deltebre ha programat una vintena d’activitats repartides al llarg del mes de setembre per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. El programa inclou la celebració de la festivitat de Sant Miquel i la Festa de la Sega a més dels actes oficials de celebració de la Diada Nacional de Catalunya que es tornaran a concentrar el 10 de setembre en motiu de la V per la Independència.

El regidor de Cultura, Joan Alginet, a la roda de premsa de presentació es mostrava molt satisfet dels actes preparats: “és una programació variada i ampliada, en la qual tothom hi pot participar, i ara l’únic que manca és la participació de la gent” i destacava que “amb esta programació reforcem el nostre compromís en la cultura, i tot i els temps actuals apostem per generar tant identitat de poble com col·lectiva”.

Els actes oficials de la Diada es concentraran el dimecres 10 de setembre a la plaça de l’ajuntament amb la marxa de torxes per la independència des del pont Lo Passador i, a continuació, obertura de l’acte a càrrec del mateix Alginet i el discurs de l’alcalde de Deltebre, José Emilio Bertomeu. Posteriorment, ball dels gegants Roc i Assumpció, actuació de la Rondalla dels Tres Cantadors, de la S. M. Escola Espiga d’Or i de l’A. M. Sol del Delta, ballada de jotes i sardanes a càrrec de la Colla Sardanista i de Jotes de Deltebre, hissada de la senyera i, finalment, concert del grup de rumba ebrenca Lo Gitano Blanc. L’endemà, 11 de setembre, l’ANC organitza una concentració a la plaça de l’ajuntament per explicar la manifestació a Barcelona.

El tret de sortida de les activitats tindrà lloc este divendres, 5 de setembre, amb la presentació del llibre de Joan Ventura Deltebre. Història d’un poble i de la lluita pels seus drets, i l’endemà, l’acte benèfic Lluitem contra l’ELA al centre cívic. Altres actes que s’han organitzat al voltant de la Diada de Catalunya són el concert de l’associació Sol del Delta, la presentació taller del llibre El mètode Picó per parlar en públic, a càrrec del periodista i escriptor Alfred Picó, o les Jornades Locals de Teatre que es concetraran el primer cap de setmana d’octubre, a més de la 3a Trobada de Grups de Ball de Jota de les Terres de l’Ebre.

També cal destacar que hi haurà tot un seguit d’actes paral·lels com la 3a Regata Roset que organitza l’associació esportiva Xino-xano el dissabte 13 de setembre i la 1a Marxa Nocturna Espiga Fosca promoguda per la UE Lo Passador i Esriugest, a més d’un bou capllaçat de la penya taurina Bous Més.