Grans noms de l'escena catalana en la nova programació del Teatre Auditori Felip Pedrell

Josep Maria Pou, Mercè Arànega, Oriol Broggi i una producció d'El Tricicle destaquen entre les propostes teatrals de la nova temporada

Presentació de la temporada teatral de l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa
Presentació de la temporada teatral de l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa | Cedida
Aguaita.cat
03 de gener del 2023
Tot just encetant este nou any 2023, arriba la programació del TeatreAuditoriFelipPedrell de Tortosa per a la temporada gener-juny, un seguit de propostes escèniques que, com és habitual, incorpora una oferta de qualitat i molt eclèctica per a tots els gustos i franges d'edat. El regidor de Cultura, XimoMartorell, ha presentat els principals trets d'esta programació, i ha volgut remarcar la presència de talent tortosí i de les Terres de l'Ebre entre els espectacles de la mateixa, com l'actriu tortosina Carmesina Pons, el cantant Joan Rovira, o la proposta de la DH Company.

Esta nova programació tindrà inici el 27 de gener amb una potent proposta, 'ForeverYoung', una comèdia musical amb un divertit rerefons, el de set joves actors que fabulen el que podria ser la seva vida al cap de quaranta anys, quan estaran residint en una residència per a artistes jubilats. L'obra, divertida i tendra, està marcada per l'humor transgressor i descarat d'ElTricicle, els seus productors, oferint, una vegada més, una demostració de la seva inmensa capacitat de connexió amb el públic. Esta gran arrencada continuarà el mes de març amb altres dos destacades propostes escèniques d'aquesta programació. Per una banda, JosepMaria Pou ens oferirà un altre dels seus grans recitals interpretatius a Elpare, obra de FlorianZeller en la qual dóna vida a un home gran que es troba en el difícil moment d'assumir la irreversible pèrdua de la memòria que li provoca la seua malaltia, però que es nega a acceptar l'ajuda de ningú, posant en dubte la seua percepció de la realitat, la seua ment i, fins i tot, l'estimació dels seus éssers més propers. Esta representació tindrà lloc l'11 de març, i comptarà amb la participació de dos actrius molt conegudes pel públic català, RosaRenom i VictòriaPagès. I el 31 demarç, l'escenari del TAFP acollirà la posada en escena de 'Elsgossos', amb text i direcció de NelsonValente, obra que ens presenta una celebració familiar que acabarà en una dramàtica dissecció dels quatre personatges presents a taula, encapçalats per una magnífica MercèArànega que dóna inici a un dur intercanvi de retrets, obsessions i frustracions en una comèdia tràgica que ha estat un dels grans èxits de la darrera temporada a Barcelona.

Altres propostes teatrals que incorpora la programació són 'Orgull', amb direcció d'OriolBroggi, un monòleg de l'autor FiodorDostoievski amb el reconegut actor AndreuBenito; 'Léon', de la Cia. Inútils Mots, on es presenta una ficció al voltant de l'autor AntoinedeSaint-Exupéry i la persona que li va inspirar la seua obra mestra, 'ElPetitPríncep'; 'Tocarmare', amb les actrius LluïsaCastell i GeorginaLatre, una comèdia dolça que ens parla de la naturalesa de l'amor incondicional; 'Lesbonesintencions', una divertida comèdia produïda per la Sala Trono amb els populars MíriamIscla i JoanNegrié, i, finalment, 'LorcaLive', una producció feta a casa nostra per la DHCompany amb la participació a l'escenografia de l'il·lustrador IgnasiBlanch. 'Lorca Live' ens proposa una revisió de la personalitat i l'obra del dramaturg i poeta andalús a través dels seus textos contraposats a l'època que estem vivint d'incomunicació malgrat el nostre món hiperconnectat.
 
Martorell no ha deixat, així mateix, de fer esment del 'Totem', el 1rFestival de TeatreMusicaldelesTerresdel'Ebre, organitzat per l'Ajuntament de Tortosa i per La Companyia-Arts Escèniques de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa. De l'11 al 15 de gener es representaran cinc obres: 'El nostre futur', amb La Companyia; Cavernus', d'Hemiòlia Teatre; 'Clap de Gala', amb els Clap-Versions Infantils; 'M.A.R.E.', amb La Romancera Teatre, i, finalment, 'Tot esperant en Will', d'Egos Teatre, muntatge que ha guanyat el premi Feten 2022 a la Fira Europea d'Arts Escèniques per a nens i nenes.

Els espectacles per a tota la família tindran, com sempre, una bona representació en aquesta nova temporada. S'encetaran amb 'Sopa de pedres', d'Engruna Teatre, en la qual se'ns parla del refugiat, de l'estranger, d'aquells que arriben de fora i són vistos com una amenaça i no com una oportunitat. A través de l'experiència d'una nena, els infants aprendran el valor del treball en equip i el poder de la generositat. 'Naguis & Bobas', de la Cia. Boris Ribas, és un espectacle a mig camí entre el circ i el musical amb dos personatges inspirats en els pallassos clàssics. I 'La nena dels pardals', per altra banda, una proposta de Teatre al Detall, ens narra la història d'una nena xinesa que es planta davant la decisió governamental d'exterminar els pardals perquè es mengen el gra, un fet històric real barrejat amb ficció que ens porta un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels infants. Finalment, 'La llàntia meravellosa', de Festuc Teatre, és un espectacle de titelles que ens parla d'una nena que, malgrat poder demanar al geni de la llàntia qualsevol cosa que pogués desitjar, només vol que la seva mare es curi de la malaltia que pateix, ensenyant al públic més menut el valor de l'amor, l'acceptació de la responsabilitat i l'assumpció valenta de les dificultats que ens presenta la vida.
 
L'apartat musical arrencarà amb el Ballet de Barcelona i 'El Trencanous', seguit pel concert de la Banda Municipal de Música de Barcelona acompanyada per la Banda Municipal de Música de Tortosa, l'espectacle 'Jo vull ser miss', de la Cia. Mousse, amb Carmesina Pons, i la presentació del nou disc del cantautor de Camarles Joan Rovira. I tot, sense oblidar el tradicional Concert de Primavera que oferirà la Banda Municipal de Música de Tortosa el dia 22 d'abril, amb un programa encara per anunciar i conjuntament amb Joventuts Musicals. I, com sempre, la nova oferta del TAFP no deixarà de comptar amb un espectacle de circ, 'Kasumay', que arredoneix la programació amb una proposta contemporània que barreja missatge amb el desafiament de la llei de la gravetat i l'exploració dels límits de l'expressió corporal.

Les entrades per aquests espectacles es poden adquirir, com és habitual, a través de la pàgina web del Teatre Auditori Felip Pedrell -www.teatreauditoritortosa.cat- on també es poden comprar els abonaments que s'ofereixen per a aquesta programació i consultar els descomptes que s'han fixat. Les entrades no es podran canviar, ni es retornarà el seu import, excepte per cancel·lació de l'espectacle.
 

Cartellera Teatral de la temporada 2023 a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa Foto: Cedida