La flota d'arrossegament rapitenca es queda a port davant la caiguda de preu del peix i marisc

El llagostí amb feines va arribar als 20 euros el quilo a la llotja dimecres, i la galera a 3 euros el quilo, la meitat que la setmana passada

Barques al port de la Ràpita, este divendres 30 de desembre.
Barques al port de la Ràpita, este divendres 30 de desembre. | Aguaita.cat
Aguaita.cat
30 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:28h
L'any laborable ha acabat anticipadament per a algunes barques ebrenques. És el cas de les embarcacions d'arrossegament del port de la Ràpita, que han optat per no sortir a pescar este divendres. Un dels motius és el baix preu que estan assolint determinades espècies de peix, que ha caigut en picat des de Nadal ençà. Així, dimecres a la llotja rapitenca els llagostins en prou feines arribaven a pagar-se a 20 euros el quilo, quan només una setmana abans per cada quilo es pagaven entre 5 i 10 euros més. Pel que fa a la galera, val ara la meitat, i de 6 euros ha passat a tres. Els pescadors atribuïxen la caiguda a la disminució de la demanda després de Nadal.

Segons explicava el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, Joan Balagué, a Ràdio Ràpita, "per Nadal els preus eren acceptables, perquè la demanda de peix i marisc és alta, però ara ja ha caigut entre els particulars i la restauració, que és on en estes dates es consumirà més, ja té cobertes les seues necessitats". Efectivament, el peix i marisc era un producte molt preuat per abastir les taules de La Nit de Nadal, nadal i Sant Esteve i ara els restaurants, tot i que ompliran per cap d’Any, ja tenen també les compres fetes. 

Hi ha altres espècies per contra que mantenen encara bons preus. El cranc blau ha anat esta setmana 10 euros, tot i que fa una setmana va arribar a superar els 15 euros per quilo. El cargol punxenc es cotitza a 22 euros a subhasta, el polp roquer, a 10, i  el llenguado o pelaia, a 20. 

A manca d’un dia de tancar l’exercici, enguany s’han capturat 2.165 tones de peix a la llotja de la Ràpita, una xifra menor a les 2.382 tones de l’any passat, però és que hi ha hagut 12 dies menys de pesca. La facturació també ha minvat, des 13,4 milions als 12,7. L’espècie més pescada ha estat la galera, amb 215 tones, seguida del cranc blau, amb 196. L’any passat se’n va pescar més, 244 tones, però enguany a principis d’any hi va haver una caiguda notable de les captures degut al temps.

La Confraria de Deltebre no ha notat una baixada tan acusada

Per contra, a la Confraria de pescadors de Deltebre no han notat una baixada de preu tan acusada. Segons informen, fins i tot "el fet de ser els darrers dies de Festes ha ajudat per vendre algunes espècies a bon preu, per sobre del normal. Els restaurants tenen falta de gènere i paguen el producte encara que siga a un preu superior", expliquen. 

En este cas, el de Deltebre, no treballa amb pesca d'arrossegament i no pesca a l'engròs i això fa encarir el producte, segons la Confraria de Pescadors. El cranc blau ha pujat de preu dels 9 euros habituals els compradors han arribat a pagar sobre els 14 euros. Fins i tot han pogut vendre un mero a 46 euros.