Situació límit al servei d'urgències del Verge de la Cinta durant l'estiu

Els sindicats UGT i CCOO denuncien que el tancament de llits i plantes provoca el col·lapse del servei | Pacients ubicats en butaques o en sales d'espera durant hores és una imatge que es repeteix des de fa 3 anys

Sofia Cabanes
01 de setembre del 2014
Entrada de l'Hospital de Tortosa 'Verge de la Cinta'
Entrada de l'Hospital de Tortosa 'Verge de la Cinta' | S. Cabanes
Entrada de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Foto: S. Cabanes

Les seccions sindicals d’UGT i CCOO a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) han denunciat este matí la situació “crítica” que es viu al servei d’urgències a l’estiu quan es taquen una vuitantena de llits del total de 217 que té el centre, un fet que també ha denunciat el sindicat CGT .

“El tancament de plantes senceres i de llits a l’estiu no és nou. Sabem que es fa per no contractar professionals en este període. També sabem que les últimes tecnologies i l’augment de la cirurgia sense ingrés evidencia cada cop més que l’eficiència d’un hospital no es pot mesurar pel nombre de llits disponibles, però existeixen unes línies roges que no es poden traspassar”, ha exposat Maria Mar Barberà, delegada sindical d’UGT a l’HTVC.

Els sindicats denuncien que en casos d’arribada massiva de pacients a urgències, si no hi ha una distribució adequada a les plantes, les dependències se saturen i per evitar que els malalts queden desatesos “els professionals es veuen obligats a ubicar-los a qualsevol lloc que dispose d’una butaca. En estos casos la llitera esdevé un luxe”, comenta Barberà. “En els últims 15 dies he vist una llitera d’ambulància una hora i mitja esperant per baixar la persona, perquè no hi havia lloc on posar-la. Malalts que en principi han d’estar en una llitera dintre d’un box han estat una hora i o més en una sala d’espera esperant ser ubicats. I altres malalts no tan urgents han d’esperar 3 o 4 hores. En els boxs de 24 hores els malalts poden arribar a estar 2 o 3 dies”, relata, d'altra banda, Alberto Hidalgo, delegat sindical de CCOO.

Són situacions que es repeteixen cada any a l’estiu. Especialment l'última quinzena d’agost. “En habitacions que estan preparades per a dos llits només se’n posa un. Es ven que el malalt té més confort, però este confort que es ven per una banda es resta per una altra. Perquè augmenten les llistes d’espera entre els pacients que no poden ingressar perquè no tenen lloc. Quan hi ha molt repunt important afegeixen un altre llit a l’habitació, però després es torna a traure”, continua Hidalgo.

“L’obertura precipitada de llits”, segons denuncien, fa que durant unes hores i fins que no arriben professionals de reforç “la plantilla del torn afectat haja d’assumir la tasca i estiga sobrecarregada. “Aconseguir estos reforços de manera tan precipitada comporta que en ocasions treballadors que estan en el seu dia de descans hagen d’anar a treballar davant la impossibilitat de localitzar professionals a curt termini”, ha lamentat Barberà.

UGT i CCOO asseguren que tot i que l’HTVC disposa de material i equipament adequats, les retallades fan que s’estiga caminant sobre la corda fluixa. A més, denuncien que en comptes d’obrir plantes i llits “la direcció proposa als facultatius que deriven els pacients a altres estructures sanitàries alienes a l’Institut Català de la Salut”, fet que comporta “a poc a poc el desmantellament del sistema sanitari públic”.

Imatge de la roda de premsa d'este matí. Foto: S. Cabanes