El preu de la llum caurà un 60% este divendres

Els carburants s'abaratixen una setmana més i la gasolina se situa en 1,59 euros, el preu més baix en nou mesos

Torres elèctriques.
Torres elèctriques. | Josep M Montaner
Redacció
22 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:19h
El preu de la llum d'este divendres caurà un 60%, fins als 21,12 euros per MWh, segons els registres de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Si no es té en compte el topall del gas a les centrals de cicle combinat, que per demà ha quedat fixat en una xifra negativa (-1,22 euros), el preu seria de de 22,34 euros per Mwh. Es tracta de l'import més baix des del 9 de maig del 2021 i és 14 vegades més barat que en el mateix dia de l'any passat, segons el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. De no haver-se aplicat el mecanisme, el preu de la llum per este 23 de desembre seria de 102,07 euros per MWh.

Els preus de la llum es mantindran sota mínims entre dues i set de la matinada amb 4,14 euros per MWh, mentre que a partir de les cinc de la tarda començaran a pujar des del 10,7 euros per MWh fins a marcar un màxim entre les nou del vespre i les deu de la nit amb 67,9 euros.

En un tuit, la ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta del govern, Teresa Ribera, ha atribuït estos preus tan baixos a les renovables, a l'"anomalia tèrmica amb temperatures molt més suaus del que seria habitual" i a l'aplicació del mecanisme ibèric.

Fins al moment, el preu més baix del 2022 es va registrar ahir mateix, amb 52,51 euros per MWh.

Els 22,3 euros per MWh, sense mecanisme ibèric per a Espanya i Portugal, per este divendres contrasta amb els 203,6 euros per MWh a Itàlia, els 185,9 euros per MWh d'Alemanya o els 171,3 euros de França.

D'altra banda, el preu del dièsel ha continuat baixant i encadena vuit setmanes de caigudes. El gasoil s'ha situat en 1,661 euros el litre, un 2,86% menys que fa una setmana (1,711), segons les dades publicades este dijous al Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Pel que fa a la gasolina, ha caigut per cinquena setmana consecutiva i s'ha situat en els 1,590 euros el litre, un 3,16% menys que l'actualització passada (1,642) i el nivell més baix en nou mesos. Així doncs, els dos carburants es mantenen per sota els preus anteriors al descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel govern espanyol a l'abril. La bretxa entre dièsel i gasolina s'ha situat en els set cèntims, de manera que també ha continuat reduint-se.

El preu, que no té en compte la rebaixa de 20 cèntims, es calcula a partir de les dades de més d'11.400 estacions de servei del conjunt de l'Estat.

El govern espanyol ha anunciat definitivament esta setmana que el descompte no es continuarà aplicant de forma generalitzada a partir de l'1 de gener de 2023, sinó que s'aplicarà només a col·lectius concrets.