Avatars, realitat virtual i galliners robotitzats: les escoles rurals ebrenques apliquen el 5G

Més de 230 alumnes i 30 mestres de la Ribera d'Ebre i el Priorat experimenten amb el RuralCatLabs que lidera la URV

La URV desenvolupa RuralCatLabs, un projecte tecnològic pilot de realitat virtual i augmentada i Internet de les Coses
La URV desenvolupa RuralCatLabs, un projecte tecnològic pilot de realitat virtual i augmentada i Internet de les Coses | URV
Aguaita.cat
12 de desembre del 2022
Actualitzat a les 15:57h
Més de 230 alumnes i una trentena de docents de 15 escoles rurals de la Riberad'Ebre i el Priorat han pogut experimentar amb les possibilitats d'aprenentatge que oferix la tecnologia5G. El projecte RuralCatLabs l'ha desenvolupat la URV i és una de les primeres aplicacions del coneixement i la recerca que promou l'Àrea5G de les Terresdel'Ebre, amb seu la nau del Molló, del polígon de MóralaNova. Els infants han descobert els viatgers virtuals que permet la realitat virtual, des de fer un passeig ràpid pel patrimoni català al CatVers fins a trepitjar el planeta Mar i estudiar medi, matemàtiques o art, entre d'altres. També han creat el seu propi avatar, han après a protegir-se en el món virtual i han gestionat un gallinerrobotitzat.

En el marc del RuralCatLabs també es fa un taller sobre l’Internet de les Coses (IoT), que en este cas acull cada centre escolar en dies concertats. L’activitat consisteix en investigar els usos i les aplicacions IoT a l’escola. En primer lloc aprenen el funcionament de plaques, sensors i dispositius diversos, i ho posen en pràctica en un galliner, que durant uns dies s’instal·la a l’escola. L’alumnat ajuda en el muntatge de les parets i de la placa, dels sensors i dels dispositius. Després afegeixen aigua i pinso a les gallines i se’n comprova el funcionament. Durant uns dies els nens i nenes aprenen a controlar els paràmetres a través d’una aplicació mòbil i finalment fan una posada en comú dels resultats. Esta activitat els permet aprendre quines aplicacions poden tenir aquests sensors no només al galliner, sinó també quins possibles usos podrien tenir a diferents espais de l’escola, com a l’aula o a l’hort.
 

Nenes amb ulleres de realitat virtual a la nau del Molló de Móra la Nova, seu de l'àrea 5G Terres de l'Ebre Foto: Anna Ferràs

Les escoles rurals que participen en este projecte són: de la ZER Els Ceps, l’escola L’Estel (Bonastre) i l’escola Berenguer de Montoliu (Masllorcenç); de la ZER Ribera d’Ebre Nord, l’escola El Verger (Garcia), l’escola El Tormo (Torre de l’Espanyol) i l’escola Les Eres (Vinebre); de la ZER Benissanet-Miravet, l’escola Roc Llop i Convalia (Miravet) i l’escola Antoní Nat (Benissanet); de la ZER Font de l’Aiguadí, l’escola Pàmies (Ginestar) i l’escola Les Eres de Rasquera (Rasquera); de la ZER Ebre, l’Escola Sant Agustí (Riba-roja d’Ebre) i l’escola 1 d’Abril (Palma d’Ebre); de la ZER Baix Priorat, l’escola Rossend Giol (Porrera), l’escola Onze de Setembre (El Masroig) i l’escola El Sarraí (Bellmunt del Priorat); i l’escola Marcel·lí Domingo de Tivissa.

Poblesviusiactius. Territoriequilibratiinnovador
 
El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador’ planteja dos àmbits d’actuació. A banda de la iniciativa RuralCatLab, una segona operació se centra en la formació, que és un dels reptes del grup interuniversitari d’escoles rurals, del qual en forma part la professora de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia i investigadora del Departament de Pedagogia de la URV Conxa Torres, que coordina aquesta actuació. Amb aquesta acció es treballa en la formació de docents per millorar la qualitat de vida en entorns rurals impulsant nous programes de formació per al col·lectiu de mestres de les escoles implicades en el projecte. L’objectiu final és millorar la qualitat formativa dels residents a les zones rurals.
 
Liderat i coordinat per la DiputaciódeTarragona, en este PECT participen també la UniversitatRoviraiVirgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.