La Terra Alta aposta per diversificar el sector agroalimentari i definix sis plans d'acció

L'objectiu és potenciar la producció de binomis com ametlles i ous, bolets i pinyons o estella i pèl·lets

Pla detall d'ametlles de la varietat Vayro en una finca d'Aspa, el 25 d'agost del 2021.
Pla detall d'ametlles de la varietat Vayro en una finca d'Aspa, el 25 d'agost del 2021. | Salvador Miret
Aguaita.cat
03 de novembre de 2022, 12:36
Actualitzat: 12:47h
El ConsellComarcal de la TerraAlta vol consolidar i diversificar les empresesagràries i agroalimentàries de la comarca i ha elaborat sis plans d'acció per a productors i ramaders. La setmana vinent es presentaran a l'EscolaAgràriadeGandesa les oportunitats que han sorgit del programa d'assessorament a sis productors durant aquest any. Es tracta de promoure la producció i venda directa de binomis com una finca d'ametllers amb gallines ponedores, la cirera i els seus elaborats, productes silvestres com bolets i pinyons o l'aprofitament forestal amb l'estella i els pèl·lets. Les propostes busquen "segments de mercat no coberts", la rendibilitat de les finques i la innovació.

Per al programa d'assessorament, a través de TerraAltaMés, es van rebre catorze sol·licituds i es van escollir els sis projectes "més madurs, innovadors, diversos i amb possibilitat de replicar-se". El primer dels projectes és la combinació del cultiu d’ametllers i la producció d'ous. Les gallines ponedores viuen en una finca d'ametllers on "es beneficien recíprocament" i milloren "l'eficiència i la gestió de l'explotació".
 
La segona proposta és la producció i comercialització de cabres en una finca regenerativa, combinant bosc, cultius arboris i herbacis amb la pastura, per millora la qualitat i fertilitat del sòl i la viabilitat de l'explotació ramadera.
 
El tercer dels projectes és una explotació de cirera amb productes diversificats com licors i activitats agroturístiques juntament amb la venda directa dels productes. També s'ha treballat el cultiu de bolets combinat amb pins pinyoners, "una alternativa real i rendible" a curt termini i sense grans inversions o l'aprofitament de la biomassa forestal com a combustible. I finalment, la producció simultània de mel i cereal per produir hidromel i malta de cervesa, "una possibilitat d'èxit".