Horts socials i comunitaris: una dotzena de persones cultivaran Lo Tros d’Amposta

El projecte aposta per la cohesió social, la sostenibilitat ambiental i la sobirania alimentària

Una dotzena de persones cultivaran 'Lo Tros' d'Amposta, un hort comunitari i ecològic
Una dotzena de persones cultivaran 'Lo Tros' d'Amposta, un hort comunitari i ecològic | Ariadna Escoda (ACN)
Aguaita
23 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 11:38h
Una dotzena de persones cultivaran ‘LoTros’, l’hortcomunitari, ecològic i assemblearid’Amposta. El terreny on s’ubica el projecte va ser l’herència d’un veí en favor de l’Ajuntament, que va donar-lo amb la condició que la finca revertís en la societat. Els col·lectiusbeneficiaris de la vintena de bancals de terra són persones en situaciódevulnerabilitat, majors de 65anys, entitats i ciutadania en general. Cada usuari pot conrear un parell de bancals durant dos anys. La iniciativa, segons la regidora de Medi Rural i Espais Verds CarlaBonfill, aposta per la cohesió social, la sostenibilitat ambiental i la sobirania alimentària. A finals d’any s’incrementaran els bancals i s’obrirà un concurs públic per escollir nous usuaris.

El punt de partida de la iniciativa de ‘Lo Tros’ va ser el desig d’un veí de la ciutat, que va manifestar en vida la voluntat de donar una finca agrícola a l’Ajuntament. El requisit per fer aquesta donació era que es destinés al servei de la ciutadania. En el testament, l’home també va afegir-hi una casa en favor del consistori.
 
Adequar la parcel·la de poc més de 2.000 metres quadrats va ser el primer pas per fer realitat el projecte ‘Lo Tros’, una tasca que es va fer de forma comunitària. Així, els alumnes de l’Escola Agrària d’Amposta van dissenyar i executar els bancals que avui formen part de l’hort social. La proposta que finalment es va imposar és la d’una vintena de bancals de terra, amb tires de reg per degoteig. L’espai s’ha complementat amb una caseta d’eines i una zona compartida amb ombra i bancs. Per la seua part, els estudiants de l’Escolad’ArtiDissenyd’Amposta es van encarregar de la creació de la marca i el logotip de la iniciativa.
 
A partir d’aquí, el consistori ampostí va obrir un concurs públic per repartir els bancals entre les persones interessades. Els col·lectius als quals va destinat ‘Lo Tros’ són principalment persones en situació de vulnerabilitat, majors de 65 anys, entitats i ciutadania en general. De moment, deu usuaris i dues organitzacions sense ànim de lucre cultivaran la terra amb les hortalisses que prefereixin. Ho podran fer durant un termini de dos anys, fins que s’obri un nou concurs amb la voluntat de garantir la rotació d’usuaris. Ara bé, gaudir de ‘Lo Tros’ comporta uns drets, però també uns deures. Els principals són tenir cura de la terra durant la cessió dels bancals i conrear l’espai mitjançant pràctiques ecològiques.

Sumad’experiènciesentreusuaris
 
Entre les persones que hauran de tenir cura de les parcel·les d’hort, hi ha qui ja està habituat a treballar amb la terra i d’altres que s’estrenen, com és el cas de la Mihaela Andriescu i la Maria Valentín, respectivament. “El primer dia ens van fer una classe per orientar-nos als que no en tenim ni idea, és una iniciativa molt divertida”, ha assenyalat Valentín. Es tracta d’una situació diferent de la de la Mihaela, qui compta amb experiència familiar a l’hora de cuidar un hort. “Quan venim a l’hort parlem i compartim eines, va molt bé per fer amistats i conèixer noves persones”, ha assegurat.
 
La voluntat no només és aprendre com conrear, sinó també crear una xarxa de suport entre els usuaris. De fet, l’aspecte comunitari i assembleari és un dels pilars que sustenten la iniciativa, segons ha apuntat la regidora de Medi Rural i Espais Verds, Carla Bonfill. En aquesta línia, l’espai també serà un espai de trobada per al conjunt de la ciutadania, on es faran formacions i altres activitats educatives. És per això que s’han reservat tres bancals per a projectes municipals on es faran cursos o tallers oberts, així com una "parcel·la mestra" gestionada per l’alumnat de l’Escola Agrària.
 

Dos usuaris de 'Lo Tros' d'Amposta, un hort comunitari i ecològic, observen els bancals de terra Foto: Ariadna Escoda ( ACN)

Integraciósocial, sostenibilitatambientalisobiraniaalimentària
 
Més enllà de fomentar la integració social, la iniciativa aposta per la sobirania alimentària i alhora, la sostenibilitat ambiental. Segons Bonfill, ‘Lo Tros’ posa el focus en el valor de cultivar hortalisses i verdures de proximitat respectant els principis de sostenibilitat i crea relacions “improbables” entre diferents col·lectius mentre comparteixen un espai públic.
 
Està previst que a finals d’any l’Ajuntament d’Amposta amplie el nombre de bancals de terra a la finca i obri un nou concurs per trobar nous usuaris que es puguin beneficiar d’aquesta iniciativa.