Movem Tortosa proposa congelar impostos i millorar la seguretat ciutadana amb policia de proximitat

Movem Tortosa proposa millorar les ordenances fiscals per ajudar les famílies, facilitar l’activitat econòmica als nous emprenedors i combatre el canvi climàtic

Roda de premsa de Movem Tortosa
Roda de premsa de Movem Tortosa | Cedida
Aguaita.cat
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:33h
Movem Tortosa ha fet públiques les seues propostes per millorar les ordenances  fiscals. Com ja van fer amb els pressupostos i les seues posteriors modificacions, el primer partit de l’oposició s’ha mostrat obert a facilitar l’aprovació de les ordenances, sempre que el govern municipal de Roigé introdueixi almenys alguna d’estes millores.  

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, s’ha mostrat a favor de congelar  impostos i ha remarcat que l’objectiu de les millores proposades és generar  activitat econòmica, protegir el medi ambient i prestar ajuda a les famílies davant  la situació d’inflació que estem patint. 

En primer lloc, les propostes del primer partit de l’oposició van en la línia de  facilitar al màxim l’obertura de nous comerços a la ciutat, ajudant els nous  emprenedors que obrin establiments a la ciutat de menys de 150 metres quadrats.  Per a ells, Movem Tortosa, suggereix una bonificació del 50% de l’impost de  construccions i obres i de la llicència d’activitat. 

Per altra banda, Movem Tortosa recomana ampliar les bonificacions d’este impost de construccions i obres a mes barris i pobles del municipi. Per una part,  ampliant la bonificació del 90% d’este impost a Bítem i Campredó, com ja es fa  en altres pobles del municipi, i per l’altra, ampliant l’àmbit urbanístic dins el mateix  nucli urbà de Tortosa. Així, hem de recordar que actualment només una part del  nucli antic de la ciutat pot gaudir d’aquesta bonificació del 90%, La proposta vol  ampliar-ho i que englobe també el carrer Sant Blai fins la zona del Mercat, la part  de Ferreries més antiga, a la zona coneguda com “la Casota” i una part del barri de Sant Llàtzer. Tot amb l’objectiu d’afavorir el petit comerç i la rehabilitació de  locals a les zones que, com el carrer Sant Blai, eren fins ara l’eix comercial de la  ciutat i que han viscut un deteriorament progressiu en els darrers anys que ha  portat al tancament de molts comerços. En definitiva, ajudes per poder rehabilitar  els comerços de les zones més antigues de la ciutat.

En un segon bloc, dins l’apartat de propostes que busquen la protecció del medi  ambient, Movem Tortosa aposta per la reducció del 50% de l’IBI per a aquells edificis que instal·len energia renovable, com ara plaques solars, i més en un  moment en què hi haurà moltes ajudes dels fons europeus per la seua instal·lació. 

Finalment, quan a l’ajuda a les famílies en un context d’inflació, Movem Tortosa proposa incorporar una bonificació del 20% de l’impost d’escombraries per a les  famílies monoparentals i nombroses, sempre que sigui primer habitatge i amb un  valor cadastral de 100.000 euros o inferior, fer més progressiva la taxa  d’escombraries a supermercats en funció de la seua superfície i reduir la taxa d’expedició de l’acta de matrimoni civil al 50%. 

La seguretat ciutadana a debat 

Jordi Jordan ha aprofitat també per parlar sobre seguretat ciutadana, un tema que  està generant debat en les últimes setmanes davant els últims fets delictius viscuts a la ciutat. Així, el portaveu de Movem Tortosa ha afirmat que “a Tortosa  hi ha un problema de seguretat i de percepció de la ciutadania. És evident que han augmentat els delictes i per això vam portar una moció per millorar la policia de proximitat, però se’ns va rebutjar i es va negar el problema per part de l’equip  de govern, sense tindre cap capacitat d ,ilautocrítica. Avui tornem a fer una crida  perquè hi hagi una reacció perquè el que està passant és preocupant i cal actuar.  Una de les eines seria la convocatòria de la Junta de Seguretat Local, però  reiterem que també és necessària la millora de la policia de barri, tal com demana  la ciutadania” ha conclòs Jordan.