Creen una Plataforma d’afectats per la platja urbana per a gossos de la Ràpita

L’entitat denuncia la proximitat de la zona habilitada per a gossos, a la platja del pedregal amb les seues cases i que els animals borden, fan soroll i hi ha falta de vigilància per part de les autoritats municipals

Tram de la Platja del Suís ( El Pedregal) habilitada per a gossos
Tram de la Platja del Suís ( El Pedregal) habilitada per a gossos | Ajuntament de la Ràpita (Arxiu)
Aguaita.cat
22 d'agost del 2022
Actualitzat a les 10:18h
A principi d'estiu, l’Ajuntament de la Ràpita va habilitar una platja per a gossos, situada entre la platja de les Delícies i la platja del Suís, a l'anomenada platja del Pedregal. Es pretenia així ampliar l'opció turística al municipi a la gent que viatja amb animals i que aquests disposessin d'un espai on poder anar amb les seues mascotes a la platja.

Un grup de veïns de la Ràpita s'ha organitzat ara i ha creat la Plataforma d'Afectats per la Platja Urbana per a Gossos de la Ràpita.

L’entitat denuncia la proximitat de la zona habilitada per a gossos a la platja del Pedregal amb les seues cases i que els animals borden, fan soroll i hi ha falta de vigilància per part de les autoritats municipals.

L’associació té presència en xarxes socials com Facebook o YouTube i un blog on comunica les seues queixes i el manifest amb la seua raó de ser i constituir-se.

El manifest exposa que des de la Plataforma, s’oposen «frontalment a la decisió de l’Ajuntament de la Ràpita d’ocupar el domini públic maritimoterrestre i, si s'escau, de la zona de servitud de protecció durant la temporada 2022, corresponent a la distribució dels serveis de temporada aprovada per al període de 2022-2026, amb l’activitat de platja per a gossos». Els motius per oposar-se, la proximitat amb les cases habitades, que es troben entre 3 i 10 metres de distància de la tanca que delimita la platja i que segons la Plataforma no es dona en cap altre lloc del litoral català.

La proximitat fa que els veïns senten constantment bordar els gossos i no puguin descansar. També denuncien que la neteja de la platja és insuficient, que hi ha falta de supervisió i vigilància, condició imprescindible per a l’autorització en l’accés dels gossos a la platja i la poca superfície de platges restant per a banyistes. 
"És el compromís de l’Ajuntament prendre mesures perquè els propietaris de les mascotes complisquen amb les normes
cíviques de convivència establerta (els gossos han d’estar censats, vacunats, desparasitats i han de dur microxip), a més no hi ha ningú que informe o obligue als propietaris de races perilloses que visiten la platja a què porten el morrió o que vagin lligats".
.
També lamenten la manca de superfície de platges per a banyistes "el terme municipal de la Ràpita disposa d’una elevada superfície de platges de les quals aproximadament el 90% es troben, o bé sota la protecció de la Reserva integral de la punta de la Banya, o bé es troben a més de 13 km del nucli urbà. Les platges urbanes representen un percentatge molt baix per a la demanda d’aquest ús per part dels banyistes". La ubicació de la platja en este espai "reduïx encara més l’oferta per a les persones, que en les hores de més demanda de platges per al bany, veuen com la platja per als gossos té una demanda mínima (recorden que els animals no haurien de freqüentar les platges a les hores de més exposició solar, quan l’arena té una temperatura que pot danyar les plantes dactilars dels animals)" segons considera la plataforma d'afectats per la Platja per a gossos de la Ràpita. Per últim, denuncien el Pas litoral obstaculitzat "el pas natural que discorre al llarg de la costa es veu obstaculitzat per la delimitació d’aquesta zona, de manera que la continuïtat d’este sender està supeditat al pas per dintre el recinte on hi ha els gossos solts.

Per estos motius, la Plataforma d’afectats per la platja urbana per a gossos de la Ràpita s'oposa frontalment a la platja per a gossos i proposen, diuen, alternatives que, segons ells, "lluny de limitar el dret de les persones amb gossos a gaudir de les platges amb les seues mascotes, vol proposar alternatives que compaginen el dret dels antics usuaris de la platja, el dels veïns que hi viuen i el dels usuaris amb mascotes, amb les següents ubicacions de platges per a gossos:

-Extrem nord de la platja de Garbí: tot i ser una platja amb bandera blava, es podria buscar una alternativa que permetés aprofitar per part de les mascotes un sector de platja que rarament és aprofitat per banyistes degut a la seua proximitat al moll del port. Les dimensions d’esta platja, de més de 500
metres d’amplada, així com la distància fins a les cases habitades i la proximitat al nucli urbà la fan idònia per a compaginar els diferents usos que es vulgui donar sense afectar a cap col·lectiu.

-Extrem sud de la platja de Garbí: aquest extrem de la platja també podria ser aprofitat en este sentit, tot i que es troba més proper als habitatges, aquests es troben a una altura considerable de la platja.

-Recuperar el tram necessari de la platja del Trabucador com a zona per anar amb mascotes. Es tracta d’una platja gran on no hi ha veïns propers.

-Habilitar una zona de platja per a gossos al litoral de la badia dels Alfacs, entre el port de Sant Carles Marina i la boca de l’Encanyissada, on s’ubiquen també diferents empreses turístiques d’esports d’aigua.

Altres alternatives per al gaudir de les mascotes segons la Plataforma serien:

-Habilitar alguna plaça, parc, etc. del nucli urbà amb sorral o gespa, combinat amb sortides d’aigua (petites fonts a terra) per a què les mascotes puguen córrer i refrescar-se.