La Terra Alta desplega la campanya contra les violències sexuals durant les festes majors d’estiu

S'ha elaborat una campanya en positiu que posa èmfasi en el fet de poder viure plenament les festes amb total llibertat i sense coaccions

Cartell de la campanya contra les violències sexuals a la Terra Alta
Cartell de la campanya contra les violències sexuals a la Terra Alta | Consell Comarcal de la Terra Alta
Aguaita.cat
09 d'agost del 2022
Actualitzat a la 13:36h
En el marc del Protocold’abordatge de les violènciessexuals en els espaispúblicsd’oci de la TerraAlta, l’OficinaJovedelConsellComarcal, amb l’acompanyament de l’Observatori Noctàmbul@s, ha elaborat una campanya de sensibilització encaminada a evitar o reduir la incidència de la problemàtica de la violència masclista.

A través de la comissió de seguiment, que és l’òrgan que vetlla per la implementació i millora del Protocol, s’ha elaborat una campanya en positiu que posa èmfasi en el fet de poder viure plenament les festes amb total llibertat i sense coaccions. L’inici de la campanya coincideix amb la celebració de la majoria de les festes majors de la comarca, uns espais d’oci i esbarjo molt arrelats al nostre territori perquè aporten consciència i creació de teixit associatiu i producció cultural i artística. És per això, que totes les persones les han de poder gaudir amb llibertat i respecte, sense por a sentir-se jutjades o violentades.

“El lema escollit és Sí a les nostra festa, no a les violències sexuals per dotar la campanya d’identitat i singularitat, i en la qual hi apareixen atributs de diversos grups culturals i juvenils de la Terra Alta que, a la vegada, reivindiquen les festes més tradicionals i arrelades al territori”, explica MarcSampé, referent comarcal del Protocol.

Amb la complicitat de les entitatsjuvenils delaTerraAlta, la campanya també ha definit un seguit de missatges secundaris en funció dels resultats de la diagnosi i les propostes sorgides dels grups de treball que van participar durant l’elaboració del Protocol el passat 2021. Aquests missatges fan referència a totes les formes de violència sexual identificades.

Per elaborar la campanya, i fruit de la participació dels tècnics de l’Oficina Jove de la Terra Alta al programa 3 voltes.

Assessoraments en clau de gènere de la Direcció General de Joventut, també s’ha dissenyat un taller fotogràfic amb les associacions culturals de la comarcà de la mà de Judit Amposta, jove fotògrafa d’Horta de Sant Joan i membre del Catàleg Terranyina, que aglutina joves artistes i creadors de la Terra Alta.

Amb les imatges resultants, l’estudi de disseny Tercer Primera de Gandesa, que també forma part del catàleg, ha conceptualitzat la cartelleria a mode de les portades de revistes juvenils dels anys noranta. Amb tot, la campanya vol reivindicar les festes de la Terra Alta, amb una barreja de tradició i modernitat però, sobretot, lliures de violències sexuals.

Ara, cada municipi de la Terra Alta rebrà un lot de materials de sensibilització per repartir entre les entitats, establiments i espais on tingui lloc la festa major. Properament, també es posaran a disponibilitat dels municipis i de les entitats adherides al Protocol un parell de carpes personalitzades amb l’objectiu d’acollir un punt lila/LGBTI d’atenció o informatiu.