1 de 10

Macaco, Ítaca Band, Festa Flaixbac, activitats infantils i teatre a la Festa Major d'Ascó

Antonio Montaña i Josefina Rocamora, forners recentment jubilats seran els encarregats de pronunciar el pregó

Festa Flaixbac | Juanma Peláez
per Aguaita.cat, Ascó, Ribera d'Ebre | 9 d'agost de 2022 a les 09:02 |
Ascó es troba a prop de la seua Festa major i s’estan ultimant els preparatius per viure de nou entre el 17 i el 21 d’agost unes diades festives, tradicionals, que recupera la normalitat després de la incidència de la pandèmia. 

Com sempre, la Festa Major d’Ascó presenta una programació diversa pensada per tots els públics i amb actes lúdics, socials, esportius i culturals, que la convertixen en una cita obligada del calendari, des del vol de campanes anunciador de la festa fins a l’esclat dels focs artificials que la clouran.


Per esta ocasió, Antonio Montaña i Josefina Rocamora, forners recentment jubilats seran els encarregats de pronunciar el pregó que donarà inici a la Festa Major. Durant més d’un segle la seva família ha regentat el forn familiar i és un homenatge a aquells negocis que han perviscut en el temps.

Este 2022 el pubillatge assolix el seu 60è aniversari. Va ser el 1963 quan per festa major es van proclamar les pubilles representants del poble, i d’aleshores ençà, cada any han esdevingut les protagonistes de la festa.


Una de les novetats d’enguany és un Carnaval d’Estiu que recorrerà els carrers i places d’Ascó el dijous 18 d’agost acompanyats d’una xaranga i d’un grup d’animació de carrer.

D’altra banda, també és nou l’escenari de l’acte d’inici de 
la festa major, que tindrà lloc a la plaça de l’Església, aprofitant l’entorn patrimonial. A més, per la nit del dijous s’ha programat una sessió de màgia, Maestros de la magia, amb quatre dels millors il·lusionistes del moment; i el diumenge al migdia QVoce, una fusió de tres estils musicals (líric, melòdic i pop).

Música per a tothom podria ser una de les divises de la festa d’Ascó: ball de vermut, música revival dels 70, 80 i 90 amb Yo suspendí EGB sense oblidar els concerts i les sessions de ball de la Selvatana, Swing Latino, Welcome BandHimalaya. Sense oblidar les actuacions de grups de versions, dj’s i una nit de 
festival Ascó Batega amb Macaco i Ítaca Band (divendres) i la Va parir tour, la festa oficial de Ràdio Flaixbac (dissabte).

Les activitats familiars inclouen activitats que van des d’espectacles de carrer, una xaranga infantil i l’actuació del grup Xiula, amb un repertori de cançons molt conegudes per infants i grans, amb l’espectacle Big Chicken.
 
La cultura pren protagonisme amb la proclamació del pubillatge, l’actuació dels Gegants d’Ascó, una diada castellera amb els Minyons de l’Arboç i els Castellers de Tortosa, i finalment una ballada de sardanes. A això cal afegir una obra de teatre, Cartes d’amor, protagonitzada per la Lloll Bertran i l’Àlex Casanovas; i
l’exposicióDomingo Margalef, la memòria del segle XX d’Ascó”, per commemorar el centenari del naixement de l’artista local, que es va escaure el 2020, l’any de la pandèmia. Per este motiu, s’ha preparat una retrospectiva de l'obra de Margalef que reflectix la vida d’Ascó del segle passat. A més, va destacar per la seva faceta pessebrista i com a dibuixant de còmic.
 
Curses pedestres, pàdel, natació, futbol, la festa del riu i tir al plat són els esdeveniments esportius de la festa major, organitzats amb l’ajuda dels diferents clubs de la població i que en el cas del futbol i les curses ja són un clàssic, ja que cal retrocedir més de 80 anys per veure’ls programats per primer cop a la festa
major, mentre que el tir al plat es remunta als anys cinquanta del segle passat.
 
Tradició i innovació novament han donat com a resultat una festa major diversa que fa gairebé un any en què la Comissió de festes i el Departament de Cultura hi porta treballant.
 

 

Participació