Mor l'artista Albert Fabà, un referent de la vida artística i cultural tortosina

Fabà creia en la defensa de l’art com eina de conscienciació política i transformació social

Aguaita.cat
05 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:18h
Albert Fabà en una exposició on es repassava la seua trajectòria vital i artística al Museu de Tortosa
Albert Fabà en una exposició on es repassava la seua trajectòria vital i artística al Museu de Tortosa | Ajuntament de Tortosa
L'Ajuntament de Tortosa informa i lamenta la mort de l'artista local Albert Fabà, referent del món cultural a Tortosa i membre dels grups Delta 51 i Macla 65. Al març del 2020, el Museu de Tortosa va organitzar l'exposició retrospectiva 'Albert Fabà o la revolta permanent' on es feia un repàs per la seua trajectòria vital i artística.

Nascut a Tortosa l’any 1927, ha mort amb 94 anys. Fabà va vincular-se ben aviat amb el món artístic i cultural d’una ciutat que es reconstruïa després de la desfeta de la guerra civil. Principalment autodidacta, va  assistir a classes a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona i a l’Escola d’Art de Tortosa. Va estar present i actiu en les associacions culturals i grups d’artistes que es van originar en plena postguerra a la ciutat.  A tall d’exemple cal destacar la seva relació amb el Círculo Artístico,  o amb el grup Delta 51.

Anys més tard, es vincula al grup d’intel·lectuals i artistes plàstics Macla 65. Aquest grup es caracteritzarà per la praxi d’un realisme crític i la defensa de l’art com eina de conscienciació política i transformació social. Fabà mantindrà aquesta tendència social durant la dècada dels 70. Posteriorment, la seva obra es desenvoluparà marcada per l’interès en les possibilitats expressives de la matèria. Ho farà a través de l’experimentació de tècniques i materials, entre la figuració i l’abstracció.