La Fira d'artesans del Mas de Barberans recupera l'esperit internacional

L'artesania transmesa de generació en generació torna a la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals durant el primer cap de setmana d’agost

Aguaita.cat
29 de juliol del 2022
Actualitzat el 30 de juliol a la 13:23h
Les fibres vegetals s’escamparan novament pels carrers del Mas de Barberans
Les fibres vegetals s’escamparan novament pels carrers del Mas de Barberans | Cedida
ElRacódelsArtesans, la FiraMonogràficadelesFibresVegetalsdelMasdeBarberans arriba este 2022 a la dinovena edició, que tindrà lloc, com sempre, el primer cap de setmana d’agost, durant els dies 6 i 7. 

Les fibres vegetals s’escamparan novament pels carrers d’este municipi situat a la falda dels Ports, fent gala d’una artesania arrelada en el saber fer més tradicional i vinculat al paisatge, transmès de generació en generació, però amb una clara voluntat transformadora que any rere any sap projectar aquest ofici ancestral cap al futur i guanyar-hi nous adeptes.

El certamen manté estable el nombre d’expositors, que en esta edició seran 35 i es realitzaran cinc tallers. Unes xifres que per logística ja no poden créixer molt més. Enguany, això sí, la fira ha recuperat l’esperit internacional que la pandèmia va deixar en suspens l’última edició, molt centrada en l’artesania d’aquí. Així, de tots els artesans i artesanes que estaran presents a la fira, sis són de fora. Es tracta, per una banda, de Lore Wild (Alemanya) i Valérie Testu (França), que a part de tenir expositor a la fira faran tàndem per erigir una construcció d’art efímer en algun punt del Mas de Barbeans. Els altres representants internacionals són Jette Mellgren (Dinamarca) i els seus experiments amb escorça; Margeet Hajee (Holanda) especialitzada en escultures elaborades amb diferents fibres;  i Lieve Lieckens   (Bèlgica) i Andrea Magnolini (Itàlia) ambdós fan servir principalment el vímet com a matèria primera.

Juntament amb el vessant més internacional, al Racó dels Artesans d’este 2022 també trobarem a gairebé tots els participants de l’exposició Elogi a la cistelleria, que fins al novembre es podrà visitar al Museu de la Pauma i que mostra peces d’artistes i artesans de les fibres d’àmbit català o estatal. Entre ells, hi haurà alguns dels noms més habituals de la fira com Joan Farré, Paco Trepat, Mònica Guilera o Tim Johnson, juntament amb Simone Simons, Carles Alcoy, Enrique Taboas, Antonio Rodríguez o les artesanes d’Artpauma. Als quals se sumarà per primer cop una representació important d’artesanes de Mallorca, d’Art de la Pauma del Parc Natural de Llevant (11 persones).

No hi faltarà tampoc una nodrida representació d’expositors del territori provinents de municipis com Arnes, el Perelló, l’Ametlla de Mar, la Ràpita o Roquetes. Tot plegat permetrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, l’espart, la bova i el jonc, matèries primeres amb una llarga tradició artesana, als quals se n’afegiran d’altres menys habituals com la panolla de panís, el bambú o l’escorça. La fira manté intacta la seua filosofia de punt de trobada de tradició i contemporaneïtat i la d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector.

Esta mostra d’artesans va iniciar-se l’any 2002. El primer any, la mostra va acollir tres demostracions d’artesania i la difusió només es va fer a escala local. A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col·laboració amb l’Associació de Cistellers de Catalunya,

El Racó dels Artesans, a partir del 2007 obté la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d’artesans de les fibres vegetals, els quals fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d’esta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d’agost. Així, la fira va passar a gaudir d’una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.

Paral·lelament, durant la fira es faran visites guiades al Museu de la Pauma a càrrec de la seua responsable, Pepa Subirats, i a l’exposició Elogi a la cistelleria, per part dels seus comissaris Maria Pons i Joan Farré. Per participar-hi cal inscripció prèvia. Pel que fa a les activitats adreçades al més menuts de la casa, els educadors del parc natural dels Ports han preparat un joc sobre els voltors, mentre que l’empresa cultural Artra ofereix diferents propostes de joc lliure i experimentació en família. Com activitats complementàries hi haurà l’exposició El Mas, estudi de creació, de Rosa Compte i Pere Planells, a la sala d’exposicions Lo Fato. Art Factory; i l’elaboració d’un mural a càrrec de la il·lustradora ebrenca Lara Gombau al recinte firal.
 
La nota musical del certamen, que en l’edició de l’any passat va tenir una afluència d’uns 3.000 visitants, la posaran Albino Tena and The Gluten’s Band amb l’espectacle “La vida torna” i l’Stromboli Jazz Band, dos actuacions programades per a la nit del dissabte i del diumenge respectivament; mentre que el Grup Tradicional “Repica Talons” i Guardet lo Cantador faran sentir la seua música durant les dos tardes de fira.

Taller de Cistelleria 

Una de les novetats de la dinovena edició del Racó dels Artesans és la incorporació d’un taller gratuït que es podrà desenvolupar durant totes les hores de fira del diumenge: d’11 a 14 hores i de 17:30 a 21:00. Es tracta de crear un cistell de vímet. L’impartirà l’artesana belga Lieve Lickens. Hi ha vuit places disponibles i cal inscripció prèvia a través d’este enllaç: https://cdrmuseudelapauma.cat/worpre/taller-vimet-fira-2022/
 

Cistell que l’artesana belga Lieve Lieckens ensenyarà a fer diumenge a la fira Foto: Museu de la Pauma