La Guàrdia Civil intervé 4 xarxes de caça japonesa i allibera 47 ocells capturats a Santa Bàrbara

Els caçadors utilitzaven mitjans prohibits i capturaven espècies protegides

Material intervingut per la Guàrdia Civil de Tortosa
Material intervingut per la Guàrdia Civil de Tortosa | Guàrdia Civil
Aguaita.cat
17 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:37h
Esta setmana, components del ServeideProtecció a la Naturalesa, SEPRONA, de la GuàrdiaCivil de Tortosa han localitzat a dosveïns de Tarragonacaçantclandestinament ocells fringíl·lids en l'àrea privada de caça de Santa Bàrbara, comarca del Montsià. Es tracta d'una zona aïllada on l'any passat ja es van donar a la fugida diversos caçadors furtius que es trobaven realitzant fets semblants, per la qual cosa, enguany es realitzava vigilàncies per la zona fins que aquesta setmana s'ha descobert a dues persones les quals es trobaven desembolicant ocells d'una xarxa vertical o japonesa.

En este moment i després d'un intent de fugida en va, s'ha procedit a identificar als presumptes autors dels fets una vegada van ser interceptats.

En total, s'han intervingut quatrexarxesjaponeses de grans dimensions les quals estaven col·locades en acció de caça disposades per al seu ús i en diferents ubicacions, les mateixes abastaven una distància lineal de gairebé 100 metres de llarg per dos d'alt. A més d'això, amb la finalitat d'atreure al màxim d'exemplars possibles s'estava utilitzant quatre reclams elèctrics específcos els quals imitaven la vocalització de les espècies objecte de caça. Estos aparellselectrònics han quedat igualment intervinguts. En les xarxes japoneses es trobaven atrapats diferents exemplars de diverses espècies.

Els ocellsfringíl·lids són aquells utilitzats tradicionalment per al cant; a Catalunya existeixen quatre espècies de fringíl·lids: caderneres, verderones, pinsans i passerell comú. La Guàrdia Civil recorda que la captura d'aquests ocells es troba expressament prohibida. La Generalitat de Catalunya va presentar el Decret 139/2014, de 14 d'octubre, pel qual s'establia un règim temporal per al període 2014-2018 que autoritzava excepcionalment la captura en viu i possessió d'ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat dirigida a l'activitat tradicional de cant. En els últims deu anys, aquesta espècie de Passerell Comú, ha sofert un fort descens dels seus efectius nidificants. Cal tenir en compte que aquestes espècies, els fringíl·lids, són fonamentals per a l'ecosistema i que la Directiva 79/409/CEE relativa a la conservació dels ocells silvestres prohibeix la seva caça.

En el cas del Ferreret Comú (Cyanistes caeruleus), és una espècie Protegida inclosa en el catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

Per aquests fets s'ha procedit a obrirdiligènciespenals per la comissió d'un delicte contra la fauna, en capturar espècies prohibides d'especial protecció i per caçar en època de veda i sense autorització. Les diligències han estat lliurades en el Jutjatd'Instrucció en funcionsdeGuàrdia d'Amposta.