1 de 10

Les Cases com a exemple de municipi resilent al canvi climàtic, segons un estudi de la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya proposa solucions als problemes d'inundabilitat del municipi per enfortir la resiliència davant el canvi climàtic

Les Cases d'Alcanar després de les inundacions del setembre de 2021 | Sílvia Berbís
per Aguaita.cat, Les Cases d'Alcanar | 8 de juny de 2022 a les 18:07 |
El pròxim 9 de juny, a les 17 h, al Casal de Jubilats de les Cases d’Alcanar, l’Ajuntament celebrarà una assemblea ciutadana, oberta a tothom, per a presentar els resultats d’un estudi fet per Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que proposa solucions als problemes d’inundabilitat per a fer el municipi més resilient. 

“Parlem de municipis resilients al canvi climàtic quan es prenen mesures per a disminuir la vulnerabilitat i augmentar la resiliència davant les modificacions no desitjades que el canvi climàtic pot causar en el nostre entorn, com inundacions o destrosses a causa de fortes precipitacions”, explica Joan Roig, alcalde d’Alcanar. “En aquesta assemblea ciutadana també es donarà resposta a les diferents preguntes i inquietuds d’aquesta temàtica que puga plantejar la ciutadania”, afegeix Meritxell Ulldemolins, regidora de Participació Ciutadana.


Arran dels aiguats del passat mes de setembre, l’Ajuntament d’Alcanar es va posar en contacte amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 

Els darrers dies d’abril, Alcanar va rebre estudiants de l’assignatura de Resiliència i Territori del quart curs d’Arquitectura de la UPC, amb l’objectiu d’estudiar els factors que afavoreixen una inundació i extraure conclusions que poden donar resposta a les dificultats urbanístiques generades pel canvi climàtic i l’augment de les precipitacions. 


Prèviament a este acord, s’havien fet reunions entre l’alcaldia, la Regidoria d’Urbanisme, la Regidoria de Governació i Medi Ambient i el responsable de l’assignatura, l’arquitecte i bomber Roger Sauquet, per a delimitar l’objecte d’estudi, que finalment es va centrar en la zona del camí i barranc del Llop, el barranc de Sant Jaumes i el Fondo de Jan. 

Ara la investigació ja està acabada i un equip de professors i estudiants d’Arquitectura de la mateixa universitat es desplaçaran al municipi, esta setmana, per a presentar els resultats i fer propostes concretes.

 

Participació