Les Cases com a exemple de municipi resilent al canvi climàtic, segons un estudi de la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya proposa solucions als problemes d'inundabilitat del municipi per enfortir la resiliència davant el canvi climàtic

Les Cases d'Alcanar després de les inundacions del setembre de 2021
Les Cases d'Alcanar després de les inundacions del setembre de 2021 | Sílvia Berbís
Aguaita.cat
08 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:19h
El pròxim 9 de juny, a les 17 h, al Casal de Jubilats de lesCasesd’Alcanar, l’Ajuntament celebrarà una assembleaciutadana, oberta a tothom, per a presentar els resultats d’un estudi fet per UniversitatPolitècnicadeCatalunya (UPC) que proposa solucions als problemes d’inundabilitat per a fer el municipi més resilient. 

“Parlem de municipis resilients al canvi climàtic quan es prenen mesures per a disminuir la vulnerabilitat i augmentar la resiliència davant les modificacions no desitjades que el canvi climàtic pot causar en el nostre entorn, com inundacions o destrosses a causa de fortes precipitacions”, explica JoanRoig, alcalded’Alcanar. “En aquesta assemblea ciutadana també es donarà resposta a les diferents preguntes i inquietuds d’aquesta temàtica que puga plantejar la ciutadania”, afegeix MeritxellUlldemolins, regidoradeParticipacióCiutadana.

Arran dels aiguats del passat mes de setembre, l’Ajuntament d’Alcanar es va posar en contacte amb la Universitat Politècnica deCatalunya (UPC). 

Els darrers dies d’abril, Alcanar va rebre estudiants de l’assignatura de ResiliènciaiTerritori del quart curs d’Arquitectura de la UPC, amb l’objectiu d’estudiar els factors que afavoreixen una inundació i extraure conclusions que poden donar resposta a les dificultats urbanístiques generades pel canvi climàtic i l’augment de les precipitacions. 

Prèviament a este acord, s’havien fet reunions entre l’alcaldia, la Regidoria d’Urbanisme, la Regidoria de Governació i Medi Ambient i el responsabledel’assignatura, l’arquitecteibomberRogerSauquet, per a delimitar l’objecte d’estudi, que finalment es va centrar en la zona del camí i barranc del Llop, el barranc de Sant Jaumes i el Fondo de Jan. 

Ara la investigació ja està acabada i un equip de professors i estudiants d’Arquitectura de la mateixa universitat es desplaçaran al municipi, esta setmana, per a presentar els resultats i fer propostes concretes.