Les infermeres reclamen més reconeixement, sou i conciliació entre la feina i la vida familiar

En el Dia Internacional de les Infermeres han instal·lat cubs gegants en quatre ciutats per reivindicar la seua tasca

Una artista pinta el cub gegant  en el Dia Mundial de les Infermeres
Una artista pinta el cub gegant en el Dia Mundial de les Infermeres | Albert Segura
Aguaita.cat
12 de maig del 2022
Actualitzat a les 14:10h
ElCol·legiOficiald'InfermeresiInfermers de Barcelona (COIB) reclama més reconeixement, sous més alts i facilitar la conciliació laboral i familiar entre el col·lectiu d'infermeres. Així ho han exigit en el DiaInternacionaldelesInfermeres, en què han ubicat quatre cubsgegants a les ciutats de Terrassa (Vallès Occidental), Vic (Osona), Barcelona i Vilanova i la Geltrú (Garraf) per visibilitat la seua tasca. El cub compta amb quatre cares en què al llarg del dia d'avui diversos artistes decoraran amb pintura i missatges com "ReconeixlesInfermeres" o "Reivindicaelqueésessencial", a la vegada que es convida a la ciutadania a escriure frases de suport al col·lectiu, molt tensat sobretot des de l'inici de la pandèmia.
L'acció pretén visibilitzar la tasca del col·lectiu d'infermers i infermeres, sobretot d'aquestes darreres, a través de la instal·lació d'un gran cub de color blanc. En ell, una artista hi escriu missatges de suport, i s'ofereix als vianants que hi afegeixin els seus amb retoladors.

"Volem conscienciar la ciutadania que la infermera ajuda i que la seva funció és cuidar la salut, tant física, mental com social, però donar-li la màxima autonomia i els consells que calen", explica PaquiPavón, vocal de la Junta  de Govern del COIB. Al marge de l'acció que es fa a la via pública, reclament un paquet de dotze mesures per garantir i millorar el reconeixement professional de les professionals del sector.

Estes peticions se centren en un major salari, el reconeixement de les especialitats, més personal en aquells territoris on sigui necessari, o una millora de la conciliació laboral i familiar, entre d'altres. "A Catalunya hi ha 48.000 infermeres en actius, amb una mitjana de 6,2 infermeres per habitants, quan a Europa és de 9,5, molt inferior", assenyala Pavón, que destaca que altres comunitats autònomes, com Navarra, tenen índexs superiors al de Catalunya.

"Tenim contractes molt precaris, un 40% tenen contractes temporals, que són complicats per les rotacions i els canvis de torns, fet que impedeix conciliar la vida laboral amb la familiar", denuncia la portaveu de les infermeres, que considera que això fa difícil planificar el dia a dia. A més, diu, "són graduades amb una residència que noesreconeix, i la categoriaprofessional és A2, quan la resta de graduats és A1, un reconeixement pel qual lluitem perquè implicaria un millor sou i la capacitat de promoció de les infermeres".