Esquerra Republicana demana no excloure les EMD dels programes d’ajudes dels fons europeus

La senadora Vanessa Callau ha recordat que “les EMD no haurien de restar excloses de les convocatòries d’ajudes europees pel fet de formar part d’un municipi.”

La Republicana Vanessa Callau durant la seua intervenció al ple del Senat
La Republicana Vanessa Callau durant la seua intervenció al ple del Senat | Arxiu
Aguaita.cat
27 d'abril del 2022
Actualitzat el 29 d'abril a les 16:01h
El Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana - Euskal HerriaBildu, ha registrat al Senat, una moció per garantir la no exclusió de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) dels programes d'ajudes i subvencions destinats a Entitats Locals finançats amb fons europeus.
 
La moció, que es debatrà a la Comissió de Despoblament i Repte Demogràfic, incideix en la participació de les EMD en programes com el DUS 5000, que habilita una línia de subvencions per promoure l'ús d'energies netes en el marc dels Fons europeus Next Generation.
 
Dins del marc dels fons Next Generation, el Govern de l'Estat va aprovar el Reial decret 692/2021, de 3 d'agost, pel qual es regula la concessió directa d'ajudes per a inversions en projectes singulars locals d'energia neta als municipis que pertanyen al repte demogràfic. Tanmateix, no es preveu al seu articulat la possibilitat que les Entitats Municipals Descentralitzades es puguin acollir a les ajudes, malgrat que algunes puguin disposar de la capacitat i els recursos per redactar i presentar projectes propis. I d’aquí la moció republicana.
 
La senadora Vanessa Callau ha recordat que “les EMD són l'administració local amb menys recursos, i no haurien de restar excloses de les convocatòries d’ajudes europees pel fet de formar part d’un municipi.”

És per això que la moció demana al govern espanyol que es garantisca que les convocatòries de subvencions dirigides a entitats locals no excloguin a les Entitats Municipals Descentralitzades, les quals estan legalment constituïdes i tenen personalitat jurídica pròpia.