Movem Tortosa porta al ple la creació de la primera llar d’infants pública a la ciutat

Jordi Jordan recorda que el curs que ve serà gratuït el 0-2 a les llars d’infants públiques i Tortosa ciutat quedarà exclosa en ser la única capital de comarca del país que no té al seu nucli urbà una llar de titularitat municipal

Aguaita.cat
25 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:55h
Roda de premsa de Movem Tortosa al barri del Castell
Roda de premsa de Movem Tortosa al barri del Castell | Cedida
Movem Tortosa ha anunciat que tornarà a portar a debat al proper ple municipal la  creació d’almenys una llar d’infants pública al nucli urbà de la ciutat, atès no n’hi ha cap a Tortosa ciutat més enllà de les que existeixen als pobles del municipi.  

Tot i que el primer partit de l’oposició sempre ha defensat aquest projecte, la creació  d’una llar d’infants pública torna a l’actualitat municipal arrel l’anunci de la Generalitat  de la gratuïtat en l’educació per a l’etapa dels 0-2 anys per a les llars públiques i la  convocatòria en breu per part dels Governs central i autonòmic d’ajudes per a la  construcció de llars d’infants públiques arran dels fons europeus destinats per aquesta  mesura.  

Jordi Jordan, portaveu de la formació progressista, ha recordat que “les llars d’infants  contribueixen clarament a reduir les diferències socials en universalitzar l’educació en  l’etapa dels 0 als 3 anys i afavoreixen la conciliació familiar, millorant la vida de les dones que són mares i contribuint a construir una ciutat més igualitària”. En este sentit, des de Movem Tortosa, es considera que l’escolarització en els primers anys  dels infants té un impacte directe positiu ajudant a un millor desenvolupament físic,  intel·lectual, social i emocional. 

El líder de l’oposició ha defensat el projecte una vegada més afirmant que “una llar  d’infants és un servei públic bàsic que ha de donar l’Ajuntament, ja que és una  necessitat que pràcticament totes les famílies tindran en algun moment, sobretot per a  aquelles que no s’ho poden permetre i que no compten amb l’alternativa i recolzament  dels avis i àvies, a qui habitualment totes les famílies carreguen amb aquesta  responsabilitat per poder conciliar la vida familiar i laboral, si no és la mare la que surt  del mercat laboral per atendre els fills”. 

Així doncs, Jordan ha explicat que és un bon moment per tirar endavant el projecte  tenint en compte l’anunci dels governs centrals i català d’una convocatòria d’ajudes per  a la construcció de llars d’infants públiques. A més, també segons Jordan, “ara més  que mai és fa evident aquesta mancança a la ciutat, després de l’anunci per part del  Govern de la Generalitat de la gratuïtat en l’ensenyament per a l’etapa de 0-2 anys per a les llars públiques i que suposarà un greuge per als tortosins i tortosines, que hauran  de continuar pagant com fins ara, ja que Tortosa no compta amb cap llar pública al seu nucli urbà”.

Barri del Castell: rehabilitació i promoció d’habitatge social 

Per altra banda, Movem Tortosa, presentarà una segona moció al ple per incidir en la  importància de la rehabilitació d’habitatge així com la creació d’habitatge públic a la  ciutat, tal i com van anunciar fa unes setmanes, al centre del barri del Castell, que es troba en un estat d’abandonament evident.  

En este sentit, Jordan, ha recordat que “Tortosa encara no té cap pla local d’habitatge  després de 16 anys de governs convergents i que ara, a correcuita, i després de votar en contra dos vegades, l’estan redactant a les portes de les eleccions”. Així, el líder de  la formació progressista ha recordat que “la Sra. Roigé fa més de 10 anys va prometre  al construcció i rehabilitació d’habitatges al barri del Castell però la realitat és que  pràcticament no en queda cap en peu i la majoria continuen en runes”. 

Precisament per això Movem Tortosa portarà a debat una proposta per crear una  promoció d’habitatge social al barri del Castell així com rehabilitar les cases que són de  propietat municipal i que estan abandonades, aprofitant les convocatòries dels fons  europeus.  

Per altra banda, Movem Tortosa també portarà a debat al proper ple del mes de maig  la creació d'una promoció d'habitatge públic de lloguer social al Barri del Castell, per tal  d’aconseguir la rehabilitació i repoblament d’un dels barris més emblemàtics de la  ciutat, alhora que es crea habitatge a preu assequible, pensant sobretot en els més joves.