L'ajuntament de Santa Barbarà sancionarà l'empresa Ecompost de l'Ebre per infracció urbanística

La sanció es dirigeix a l'empresa promotora, la constructora i el tècnic que va fer el projecte

Pla mitjà del portaveu veïnal, Enric Lange, i el representant del GEPEC, Ximo Estellé, durant una compareixença per informar sobre la consulta sobre la planta de compostatge a Santa Bàrbara
Pla mitjà del portaveu veïnal, Enric Lange, i el representant del GEPEC, Ximo Estellé, durant una compareixença per informar sobre la consulta sobre la planta de compostatge a Santa Bàrbara | ACN ( Arxiu)
Aguaita.cat
30 de març del 2022
Actualitzat a les 11:29h
L'Ajuntament de Santa Bàrbara sancionarà l'empresa Ecompost de l'Ebre per haver enderrocat, fora de permís, una caseta de camp, segons ha avançat, La Plana Ràdio. En el recurs de reposició que va presentar el GEPEC-EdC amb el suport d'AMEVESABA, en contra del projecte de la planta de compostatge de Santa Barbàra que s'ha acceptat parcialment, hi ha un punt on es reclamava que s'iniciés un procediment de protecció de la legalitat urbanística, per l'enderroc d'edificacions dins de l'àrea del projecte sense comptar amb els preceptius permisos municipals.

Antonio Ollés, alcalde de Santa Barbarà ha informat que s'ha donat resposta en este punt que reclamaven els demandants: "S'ha detectat un cas d'infracció urbanística, ja que el permís d'obres sol·licitat inicialment, només era per arranjar els terrenys i fer un tancament de la finca, però no contemplava en cap cas l'enderroc de cap edificació, que a més es va fer fora de permís".

Tot i que posteriorment, segons apunta l'alcalde, l'empresa va demanar el permís d'enderroc i la gestió de residus de fibrociment, "la caseta ja s'havia enderrocat, per este motiu s'ha obert un expedient sancionador" i s'aplicarà una sanció tant a l'empresa promotora, la constructora que va fer els treballs i el tècnic responsable del projecte.

Cal recordar que la llicència ambiental que va atorgar l'Ajuntament de Santa Bàrbara per a la planta de compostatge ha quedat anul·lada. El consistori havia acceptat parcialment el recurs de reposició de GEPEC-EdC i l'entitat veïnal del municipi Amevesaba contra el decret municipal que atorgava el permís. Com va explicar llavors l'alcalde Antonio Ollès, el recurs havia evidenciat que faltava una avaluació d'impacte ambiental, que no homologava l'estudi que va presentar l'empresa que projecta la planta, Ecompost de l'Ebre. "És estrany que passant per tants departaments ningú notés que feia falta i donés l'avís", va remarcar el batlle. Esta setmana es comunicarà a la companyia, que haurà de requerir este tràmit al Departament d'Acció Climàtica.

El recurs de reposició es va presentar el 2 de març, just un mes després de l'aprovació del decret que atorgava la llicència ambiental per part de l'Ajuntament de Santa Bàrbara. GEPC-EdC i Amevesaba al·legaven que la tramitació del projecte havia d'incloure, com a mínim, una avaluació d'impacte ambiental simplificada que en cap moment s'ha demanat. Per a les entitats defensen en el recurs que fins i tot caldria exigir una avaluació ordinària, més complexa, perquè la finca on s'ha d'instal·lar la planta de compostatge està prop d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000, com el massís del Port o la Serra de Godall, i d'espais declarats d'interès faunístic.