«Les Arrels d’Hilarion», un projecte emprenedor liderat per dues germanes a Ulldecona

Es tracta d'un projecte d’emprenedoria que consisteix en l’organització de diferents activitats al bell mig d’un camp d’oliveres mil·lenàries

Les germanes M. José i Remei Beltran Ferré van posar en marxa Les Arrels d’Hilarion
Les germanes M. José i Remei Beltran Ferré van posar en marxa Les Arrels d’Hilarion | Les Arrels d’Hilarion
Aguaita.cat
29 de març del 2022
Actualitzat el 30 de març a les 10:30h
Amb l’objectiu de conservar el patrimoni heretat dels seus avis materns i posar en valor el territori i el conreu de les oliveres mil.lenàries, al gener de 2021 les germanes M.JoséiRemeiBeltranFerré van posar en marxa LesArrelsd’Hilarion. Un projected’emprenedoria que consisteix en l’organització de diferents activitats al bell mig d’un campd’oliveres, que atrau tant la població local com els turistes. El butlletídel'Ajuntamentd'Alcanarhapresentatelprojecteperprimeravegada als mitjans. Fins ara s’hi han dut a terme concerts de Joan Masdéu, classes d’exhibició de pilates i ioga, així com tastsdevins i tastsd’oliYlarion.

La mateixa finca d’oliveres que un dia van conrear els seus avis materns –situada a la partida de l’Arion, d’Ulldecona– és ara l’escenari d’aquests actes. Una extensió de 14 hectàrees on es conserven68oliveresmillenàries que conformen una bona part del MuseuNaturald’OliveresMillenàriesd’Arion, d’Ulldecona, el qual concentra el major nombre d’aquests exemplars de tot el món. Són precisament aquests 68 exemplars catalogats els que han donat nom a aquesta iniciativa: Les Arrels d’Hilarion. L’altra vessant d’aquest projecte és l’obtenció d’un oli ecològic exclusiu de la màxima qualitat, envasat amb la marca de garantia i que tenen previst de presentar en el transcurs de la campanya del 2022.

“Un sentiment molt fort és la raó que ens ha dut a impulsar un projecte com aquest. Cadascuna de les iniciatives que organitzem és una forma de manifestar l’amor cap als nostres iaios, Lluc i Teresa, i honrar la seua memòria com a iniciadors de la tascade producció i manteniment d’aquest paratge incomparable. Però són els nostres pares, Teresa i Adrià, els qui fins ara han vetllat per tal que aquesta finca no perdés la seua essència”, explica la Remei. 
La voluntat de la Remei i la M. José és que Les Arrels d’Hilarion contribuïsca a diversificar l’oferta turística i cultural de la zona i a donar a conèixer “un concepte tan mediterrani i arrelat a la nostra cultura i mode de vida com és el cultiu de les oliveres”. No obstant això, asseguren que portar-lo avant resulta “força difícil i una mica esgotador”. “La manca de recursos econòmics i el fet de no tenir una llei ferma que defensi aquestes iniciatives ens ho complica tot molt. Però tot això ja ens ho esperàvem. No obstant, continuarem endavant amb el nostre propòsit d’homenatjar els nostres iaios i donar visibilitat a la contribució que fem les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals d’arreu”, diu la M. José. 
 

Concert de Joan Masdéu entre oliveres mil·lenàries Foto: Les Arrels d’Hilarion


El treball que suposa compaginar Les Arrels d’Hilarion amb les seues respectives professions és un altre repte que han d’afrontar aquestes jóvens. Malgrat això, se senten totalment empoderades: “Creiem fermament que, sense la participació de les dones en l’àmbit rural, no hi haurà recuperació de l’economia”, afirmen. 

La Remei té el cicle de grau superior en Anatomia Patològica i és Diplomada en Criminologia i Política Criminal. Actualment treballa com a cap de laboratori a Barcelona. La M. José és professora de Física i Química i enginyera agrària, treballa en el món de l’ensenyament i també fa tasques d’assessorament agrari a les cooperatives de la Galera i de Mas de Barberans. “Compaginar els nostres respectius treballs amb aquest projecte ens fa molta il•lusió. La Remei i jo anem tant a l’una, que som com una sola persona. Aquest aspecte és el que marca la diferència. Tenir el suport de la teua meitat és la base per a evolucionar i no defallir mai”, assegura la M. José. 

A l’hora de valorar el primer any d’aquesta iniciativa, agraeixen el suport incondicional dels pares. “Quan es parla de treballar les explotacions agràries es qüestiona l’optimisme. Un pare i una mare, com és lògic, volen tenir la garantia que el futur dels fills no trontolla. En el nostre cas, hem tingut la sort que els nostres pares sempre ens han inculcat la necessitat de tenir una formació que ens proporcionés un futur professional. Ara, amb Les Arrels d’Hilarion, hem tingut la sort de comptar en tot moment amb el seu suport incondicional. Sabem que, sense l’ajuda de la nostra família i amics, així com d’Hernan Querol (el professional que realitza les tasques del camp) i la de totes les persones que ens han ajudat, hauria estat molt complicat començar ”, expliquen.

(Reportatge Cedit per Alcanar Comunicació)