El congrés culinari GastroMar 2022 referma l'Ampolla com a espai gastronòmic del Delta

S'hi ha debatut sobre l'elaboració de productes mariners del Delta de l'Ebre, l'alimentació responsable i la cuina d'aprofitament

Hi han participat més d'una desena de professionals de la cuina.
Hi han participat més d'una desena de professionals de la cuina. | Cedida
Redacció
23 de març del 2022
Actualitzat a les 17:44h
La segona edició del GastroMar l'Ampolla, organitzat per l'Ajuntament de l'Ampolla, que ha tingut lloc entre diumenge passat i este dimarts, ha refermat el municipi com a espai gastronòmic del Delta. Durant els tres dies de congrés, s’ha debatut sobre l'elaboració de productes mariners del Delta de l'Ebre, l'alimentació responsable i la cuina d'aprofitament, sostenible, saludable i familiar.

Així, ha comptat amb la participació de més d’una desena de professionals del món de la cuina per elaborar plats en directe i receptes marineres tant de cuina clàssica i tradicional com de fusió mediterrània-oriental, o de cuina d’autor contemporània, moderna i conceptual. Hi ha pres part  cuiners i cuineres com Ada Parellada, del restaurant Semproniana; Gessamí Caramés, pastissera i presentadora del programa Cuines de TV3; Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar** de Barcelona i del Compartir de Cadaqués; Ivan Margalef i Xavier Benito, del restaurant L’Ó*; i Iolanda Bustos, la cuinera de les flors, entre molts d’altres.

D’altra banda, i des del vessant acadèmic i científic del congrés, que coordina la Fundació Alícia, a cada sessió hi va intervindre un expert de referència que parlva de com es pot continuar gaudint de tot allò que el mar oferix i, al mateix temps, afavorir la seua ecologia, l’economia local, la vida dels pescadors, la restauració, el turisme sostenible, la salut dels ciutadans, la cultura i el plaer gastronòmic.

En este àmbit es va comptar amb la presència, entre altres experts i acadèmics, de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; Paula Molés, periodista i presentadora del programa Un restaurant caníbal a Berlín de Catalunya Ràdio; Cristóbal Aguilera, gestor d'Innovació a l’IRTA i divulgador científic; i Lourdes Reig, biòloga i doctora en Ciències del Mar, professora titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i directora de la Xarxa d'I+D+I Marítima de Catalunya.

Així doncs, estes jornades professionals de cuina i ciència tenen com a objectiu tractar temes relacionats amb la cuina marinera tradicional i contemporània, posar sobre la taula qüestions sobre investigació, ciència, salut i sostenibilitat i consolidar l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta de l'Ebre. L’esdeveniment es va desenvolupar simultàniament en dos platós situats a l'hotel Flamingo de l'Ampolla, des dels quals xefs i ponents podien veure's i interactuar. Totes les sessions es van emetre en streaming pel canal de Youtube Gastroevents Online i enguany, a diferència de la primera edició, també hi hauvia públic -l’aforament als platós estava limitat i controlada per ordre d’arribada-.

En el marc d'este congrés culinari, el diumenge 20 de març, a les 18.10 hores, es va celebrar la 8a edició del concurs L'Ampolla, cuina de l'ostra, on set restauradors de la localitat presentaven un plat d'ostra cuinada. Els restaurants participants van ser La Barraca, Del Mar, Casa Llambrich - Juani, Taperia Lo Típic, Bama Restaurant - BeachClub, Club Nàutic - Casa Montero i La Pesquera.