1 de 10
CATALÀ

El Pacte per la Llengua de la Generalitat es presentarà a Tortosa

El Govern anima la ciutadania a participar en el procés participatiu a títol personal

Primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua. | Govern
per Aguaita.cat, Barcelona, Catalunya | 9 de març de 2022 a les 21:20 |
El Pacte Nacional per la Llengua ha convocat sessions de presentació territorials en diverses ciutats del país per presentar el projecte, amb presència del secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics. Tindran lloc a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès.

"El futur del català demana un debat constructiu perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible", argumenta la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Per aconseguir-ho, afegeix, "cal comptar amb la participació i el compromís de les forces polítiques, però també de les organitzacions, de les entitats i de tota la població".


El tret de sortida del Pacte ha sigut la publicació, el mes de febrer, de l’informe acadèmic titulat Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, i aquest mes de març s’inicia la fase informativa que dona peu al debat públic. En les sessions s'explicarà el diagnòstic sobre el català que conté l’informe acadèmic i s'exposaran les principals línies i objectius tant del Pacte Nacional per la Llengua com els detalls del procés participatiu.

Política Lingüística també organitzarà sessions monogràfiques i taules rodones sobre els dotze eixos que vertebren el procés participatiu, nou de les quals seran focalitzades en àmbits socials: administracions públiques; món educatiu i de recerca; cohesió social i acolliment; món de la cultura; món audiovisual i mitjans de comunicació; món digital i tecnologies de la llengua; món socioeconòmic i laboral; salut i atenció a les persones; lleure, esport i món associatiu; dues tindran un caràcter més territorial, relacions entre els territoris de llengua catalana i àmbit estatal, europeu i internacional.


Finalment, hi haurà una sessió dedicada a la qualitat de la llengua, que tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans. Així mateix, també en la fase informativa, des del web del Pacte es posaran a disposició de la ciutadania i la societat civil, dotze conferències en línia sobre cadascun dels eixos. 

El Govern anima la ciutadania a participar en el procés participatiu a títol personal, detectant els principals reptes que consideren que té el català i proposant solucions. També insta les entitats i tota mena de col·lectius a organitzar sessions autogestionades, per les quals a través de la web del pacte es facilitaran materials gràfics i guies, amb la intenció d’aïllar reptes i suggerir solucions. Es preveu que els canals de participació estiguin oberts a partir del mes d’abril. S’admetran propostes fins al 30 de juny, data en què finalitzarà la fase de participació. A la tardor es farà un retorn d’informació a la ciutadania i es lliuraran els resultats a la taula del Pacte Nacional perquè s’incloguin en la discussió i l’elaboració de l’acord polític.

Les sessions, per ciutats


Vic - 16 de març, 19 h,  Teatre ETC - Passeig de la Generalitat, 46 
Tortosa -  17 de març, 18 h, Sala Terres de l’Ebre, Seu de la Generalitat, Plaça Gerard Verges, 1
Manresa - 22 de març, 19 h, Sala d'Actes de la FUB 2, Avinguda de les Bases de Manresa, 3
Girona - 23 de març, 18 h, Auditori Josep Irla,  Plaça Pompeu Fabra, 1
Tarragona - 30 de març, 19 h, Sala d’actes dels ST, Carrer Major, 14
Lleida - 31 de març, 19 h, Auditori. Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, Universitat de Lleida (campus de Cappont). C. Jaume II, 67
Sort -  7 d’abril, 18h, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Camí de la Cabanera, 2 (davant del CAP)

 

Participació