L'Ebre torna a ser un clam feminista el 8M per denunciar «el sistema capitalista, patrialcal i racista»

Massiva manifestació unitària a Tortosa en motiu del 8M

La concentració d'este dimarts al vespre a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa.
La concentració d'este dimarts al vespre a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa. | Sílvia Altadill
S. Altadill / S. Berbís
08 de març del 2022
Actualitzat el 09 de març a les 10:43h
Centenars de dones ebrenques s’han aplegat este vespre a Tortosa per denunciar “el sistema capitalista, patriarcal i racista” imperant a la societat, en motiu de la manifestació convocada per l’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre per commemorar el 8M.

Les persones que s’han sumat a la crida s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa, des d’on han iniciat una manifestació per l’avinguda Generalitat, la plaça Agustí Querol i el carrer Sant Blai, on han retornat a l’Ajuntament. La marxa anava encapçalada per una pancarta on es podia llegir: “La invisibilització i l’explotació també són una pandèmia”. Les manifestants també duien pancartes amb inscripcions com “Foc al patriarcat”, “Camí de casa vull ser lliure, no valenta” o “Si nosaltres som les nazis, perquè ens assassinen?”. Sindicats com USTEC, CATAC o CGT s'han sumat a la manifestació convocada per l'assemblea Vaga Feminista de les Terres de l'Ebre. També hi han assistit representants polítics com el diputat de Movem, Jordi Jordan o Sergi Arnau de la CUP Tortosa en un segon pla, units a la manifestació unitària. Artistes com la pallassa Pepa Plana o el cantant Arturo Gaya entre la ciutadania.
 

La manifestació ha trascorregut pels carrers de Tortosa Foto: Sílvia Altadill


Diverses membres de l’Assemblea han pres la paraula per exposar les reivindicacions i denunciar aspectes com “la precarització del sistema sanitari”, el “racisme institucional”, “l’explotació laboral” i com les desigualtats de gènere perpetuen situacions estructurals en què la dona resulta invisibilitzada i marginada.

La pandèmia, han explicat, ha agreujat estes situacions. En este sentit Marisa Panisello, membre de l’Assemblea Vaga Feminista, ha denunciat com la pandèmia ha agreujat la salut de les dones, sobretot en l’aspecte psicològic. En esta crisi sanitària, ha dit, “enlloc d’enfortir el sistema s’ha dixat la responsabilitat de les persones al centre” i han hagut de patir retallades de drets fonamentals. “En el sistema patriarcal que vivim, les desigualtats estructurals basades en el gènere provoquen que ser dona siga un factor de risc per tenir un problema de salut mental. El biaix de gènere tant en la diagnosi com en el tractament  de la nostra salut origina sobremedicació, estigma i altres problemes de salut que empitjoren la nostra qualitat de vida”, ha defensat. Al temps, ha reivindicat “un sistema sanitari públic de veritat, de qualitat i feminista” tot rebutjant “el model públic-privat que defensen molts polítics i que convertix la salut en un negoci”.
 

Algunes de les pancartes de denúncia de les manifestants. Foto: S.A.


També ha intervingut en els parlaments convidada per l’Assemblea una dona migrada, Doina Gherta Gavrilita, que la posat en focus en la situació de la dona immigrant, sovint encarregada de tindre cura de la gent gran i els infants sense rebre els drets que mereixen i patint una doble invisibilització. “Prou d’explotació, cap persona és il·legal”, ha clamat. Així mateix, ha denunciat el “racisme institucional” i ha rebutjat la Llei d’estrangeria.

Irene Gas ( PAH Terres de l'Ebre i també membre de l’Assemblea) per la seua banda, ha reclamat el dret a un habitatge digne, mentre que Mar Vivas, estudiant ha criticat l’educació que desplega el sistema capitalista i “com es fan polítiques que tot i dir-se d’esquerres no posen el focus en la dona i ofereixen els continguts des d'una òptica androcèntrica".

Durant la trobada també s’han cantat jotes reivindicatives i s’han recollit signatures per la campanya de Reacciona de #RegularizaciónYa i repartit tríptics exigint l’avortament a la sanitat pública ebrenca i informant sobre els passos que cal fer en cas de necessitar-ho.
 

Pancarta denunciant els efectes de la pandèmia en les dones. Foto: S.A.