Una prova pilot a les guinguetes de les platges del Delta evita l'ús de 35.000 gots d'un sol ús

El projecte, inclòs en un projecte europeu, també coordinava la recollida d'envasos a guinguetes sense servei de neteja

Imatge dels gots reutilitzables
Imatge dels gots reutilitzables | Cedida
Aguaita.cat
18 de febrer del 2022
Actualitzat a les 17:33h
Una prova pilot realitzada a catorze guinguetes de les platgesdeldeltadel'Ebre ha evitat l'ús de com a mínim 35.000gots d'un sol ús. Per contra, s'han distribuït 22.000 gots reutilitzables al llarg d'este estiu. La proposta, inclosa al projecteeuropeuPlasticBustersMPAs, ha servit per conscienciar la població sobre l'ús de plàstics d'un sol ús i l'impacte que tenen les deixalles a l'entorn natural. Els clients podien fer servir els gots reutilitzables a canvi d'un dipòsit que recuperaven després de la consumició. A banda de les guinguetes, la iniciativa també s'ha posat en pràctica a una desena de festes populars a la zona i ha coordinat la recollida d'envasos a aquelles guinguetes que no tenien servei de neteja.

La prova pilot s'ha dut a terme a les poblacions de Deltebre, l’Ampolla, Amposta, laRàpita i SantJaumed’Enveja, a més de les festesBuda&Bike de SantJaumed’Enveja, les FestesMajorsd’Amposta, Ia IIIFestaEcoturismedel’Aldea, el certamenOrígens de laRàpita o la FestadelaSegadelsMuntells.

 

El projecte ha inclòs una campanya de difusió per conèixer la campanya i els beneficis d'optar per plàstics reutilitzables. L'estudi també ha permès constatar que el 90% dels residus que es recullen a les platgesdeldeltadel'Ebre són plàstics en diferents formats.

La iniciativa s'ha realitzat en el marc d'un projecte europeu en el qual hi participa l'Agència de ResidusdeCatalunya a través del Centred’ActivitatRegional pel Consum i la ProduccióSostenible. El projecte PlasticBustersMPAs té com a objectiu protegir la biodiversitat dels perills que representen les deixalles marines. Actualment, hi ha una quinzena de socis de vuit països mediterranis implicats en esta causa: Albània, Xipre, Croàcia, França, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya.