ERC vol transformar el COPATE en el Consorci Intercomarcal de les Terres de l'Ebre

Els republicans busquen la complicitat de Movem i PSC, amb qui governen el Consorci, per dotar-lo de més funcions

Albert Salvadó en la seua intervenció a l'assemblea celebrada divendres.
Albert Salvadó en la seua intervenció a l'assemblea celebrada divendres. | Cedida
Redacció
14 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:47h
La Federació de l'Ebre d'ERC proposa transformar el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) en el Consorci Intercomarcal de les Terres de l'Ebre (CITE). Es vol dotar l'organisme de "més funcions", més enllà de l'àmbit ambiental, perquè el territori tinga "més i millors eines de governança". Les sigles coincidixen amb el primer ens que reunia les quatre comarques de l'Ebre, un òrgan preestatuari creat el 1978, per decret del president Josep Tarradellas. El projecte s'ha presentat en una assemblea de militants i càrrecs d'ERC a Tortosa i s'ha compartit amb els partits de l'equip de govern del COPATE, PSC i Movem. Posteriorment, els republicans el presentaran a la resta de formacions polítiques del territori.

Segons els representants d'ERC a l'Ebre, recuperar l'acrònim CITE respon a la voluntat "de donar a l'entitat una vocació absolutament transversal en les seues funcions" i "reforçar la governança" del territori per impulsar i liderar els projectes de transformació. El CITE s'encarregaria de desplegar les polítiques dels quatre consells comarcals i les funcions que la Generalitat, la Diputació de Tarragona o els ajuntaments li vulguen derivar. "El CITE és una aposta per guanyar dimensió, generar sinergies, racionalitzar i avançar en la cooperació entre administracions perquè el territori trobe noves oportunitats per al seu desenvolupament social i econòmic", ha apuntat Albert Salvadó, president de la Federació de l'Ebre d'ERC.

En l'assemblea dels republicans, dissabte a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, també es va debatre sobre com implementar el Fons de Transició Nuclear i la modificació de la llei de turisme, amb la qual poder gestionar la marca turística Terres de l'Ebre des del territori, inicialment a través del COPATE, però que podria fer-se a través del CITE si es transforma el consorci.