Un any de marge per evitar el tancament de Cooperativa de l'Aldea

La junta rectora de la cooperativa de l'Aldea tornarà a dur a assemblea els comptes del 2013 i defensen que la Cooperativa continue en activitat | La presidenta, Montse Llosa, assegura que plegaran si no obtenen el suport de la majoria de socis

Sofia Cabanes
07 de juliol del 2014
Montse Llosa i diversos membres de la junta han comparegut este dilluns.
Montse Llosa i diversos membres de la junta han comparegut este dilluns. | S.C.
Montse Llosa i diversos membres de la junta han comparegut este dilluns. Foto: S.C.

La junta rectora de la Cooperativa de l’Aldea tornarà a portar a aprovació els comptes de l’any 2013, que en la passada assemblea del 20 de juny ja van ser rebutjats per una majoria dels socis presents.

“Els comptes no són els que voldríem, però són els que són i els hem d’aprovar”, ha manifestat la presidenta de l’entitat, que ha comparegut acompanyada de diversos membres de la junta per reclamar la participació de tots aquells socis que no van assistir en la passada assemblea. Llosa ha explicat que dels 602.034,68 euros en pèrdues que presenten els comptes de l’any passat només 101.273,06 són directament imputables a l’activitat de la Cooperativa. Ja que 200.000 correspondrien a les amortitzacions i 300.000 de l’execució per part de Bankia d’uns actius financers pignorats.

Segons Llosa, el fet de portar de nou a l’ordre del dia l’aprovació dels comptes del 2013, quan ja van ser desestimats, “no és un problema” perquè “els estatuts ho permeten”. Així mateix, en la mateixa assemblea general de socis, que previsiblement se celebrarà a finals de juliol, preveu també presentar “un esborrany” del conveni del Pla de viabilitat que ha de determinar el camí per al retorn del deute total de 6,2 MEUR que acumula l’entiat.

“L’any passat per un problema de temps ja no es van inscriure els comptes. Si enguany tampoc ho fem ens trauran del registre de cooperatives i només ens faria falta això”, ha argüit Llosa. La presidenta de la cooperativa ha insistit en què cal una major participació de tots aquells socis que el passat dia 20 no van acudir a l’assemblea i ha repetit que si esta majoria no dóna el seu suport a la junta plegaran. “Volem saber si la gent es va quedar a casa perquè no volen que continuem o per desídia”, ha afirmat.

Així mateix, Llosa ha carregat durament contra la l’Associació d’Afectats per la fallida, presidida per Jordi Gas i que en la passada assemblea van reclamar la liquidació de la Cooperativa per no seguir acumulant pèrdues. “Nosaltres no fem estratègia, nosaltres intentem fer rutllar la cooperativa el millor que podem. No tenim temps per conspirar”, ha assegurat i al mateix temps ha lamentat el fet que “Pel poble es diuen moltes malignitats. S’està dient pel poble que si hi ha pèrdues ho assumiran els mateixos socis i això no és cert”, també ha insidit en el fet que la Cooperativa va prestar 1.05 MEUR a socis i que “hi ha gent que diu que no cal pagar perquè com que la cooperativa està en concurs, no fa falta. Això no és així, i ens sap greu, però potser hi ha alguna cosa que s’haurà d’executar”, ha explicat.

“Vam presentar-nos amb l’objectiu de fer la Cooperativa rentable i poder pagar a tots els impositors. No ens serveix de res una Cooperativa que continue perdent diners, però este tipus de projectes en un any no es poden fer realitat”, ha insistit Llosa. Malgrat tot, ha reconegut que “si en un any la situació no millora evidentment s’haurà de tancar, però si passem el conveni podrem disposar de diners”. Així, l’esperança de la Cooperativa, segons Llosa, passaria per aprovar el conveni amb els creditors i el pla de viabilitat, fet que permetria “tornar a accedir a subvencions”. A més, segons ha avançat, la junta “està negociant” la possibilitat que la Generalitat avale la Cooperativa per un préstec de 500.000 euros. “La nostra gran esperança són les indemnitzacions que puguen vindre de la justícia, però això és llarg”, ha afegit , al mateix temps que ha mostrat la seua confiança en què ERC entre al Govern de la Generalitat per obtenir més suport institucional.

Pancartes penjades durant la rosa de premsa per dos dels afectats. Foto: S.C.

Roda de premsa accidentada

Mentre Llosa feia una crida a la participació de tots els socis en la propera assemblea de l’entitat, dos dels afectats han desplegat pancartes a l’altra banda de carrer, on s’hi podia llegir “Prou perdre diners, prou enganyar, prou política” i “vam votar el tancament”.

“Ja hem votat que no volem que continue la cooperativa perquè té moltes pèrdues i nosaltres no podem avalar unes pèrdues tant grans. Si ella vol convocar la totalitat dels socis, que en són 3.000, llavors estem disposats a fer una altra votació, a veure que surt”, ha explicat un dels afectats, Ramon Albesa, que també assegura que la junta no va rebre el suport dels socis el passat 20 de juny “per què els pagesos que van portar verdura han tingut problemes per a cobrar-la”.