«La Ràpita», a un pas de convertir-se en nom oficial

L'expedient del canvi de nom ha superat la fase d’exposició pública sense que ningú presentés al·legacions

Papereta de la consulta pel canvi de nom de la Ràpita, celebrada el 12 d'octubre de 2021
Papereta de la consulta pel canvi de nom de la Ràpita, celebrada el 12 d'octubre de 2021 | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
03 de febrer del 2022
Després que el ple municipal del 26 de novembre passat decidís fer vinculant el resultat de la consulta sobre el canvi de nom al poble, només queda un pas per a què el nom de Sant Carles de la Ràpita dixe de ser l’oficial i passe a formar part de la història de La Ràpita.

Després d’haver superat la fase d’exposició publica sense que s’hi hagen presentat al·legacions, l’expedient del canvi de nom de la Ràpita entra ja en la fase definitiva i només resta, per tal que siga oficial, la publicació pertinent al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La Generalitat té un màxim de tres mesos per fer la publicació al DOGC que convertirà en oficial el nom de La Ràpita, per bé que podria també fer-ho abans.

Si alguna persona a títol individual, organisme o partit hagués presentat al·legacions, l’assumpte hagués hagut de tornar a passar pel ple però no ha estat així. Per això l’Ajuntament ja ha pogut presentar l’expedient a la Generalitat, que serà l’encarregada de contrastar la proposta amb l’Institut d’Estudis catalans per certificar que no hi ha impediment, un pronunciament que l’Ajuntament ja li va demanar en la fase prèvia, i per tant en tres mesos s’ha de publicar al DOGC.

El ple municipal de l'Ajuntament va aprovar el 26 de novembre passat  el canvi de nom amb els vots dels regidors de govern (ERC) i de la regidora no adscrita, però els sis regidors de Junts, PSC, i Més Ràpita hi van votar en contra.

Els grups municipals s’havien compromès a canviar el nom oficial directament si l’opció guanyava amb més del 20% del cens, es va quedar en un 18%. Per al govern, que no fos automàtic no treia que cada grup no pogués legítimament fer la seua lectura i prendre la seua decisió, i la d’Esquerra va ser que el resultat era prou contundent com per que cada grup es pronunciés al ple.

A la consulta hi van participar un total de 3.329 persones (el 26,72% del cens). D’estos ciutadans, n’hi ha hagut 2.246 que van optar per canviar el nom a ‘La Ràpita’ (el 18,03% del cens), mentre que 1.045 persones es van decantar per mantenir el nom de Sant Carles de la Ràpita.