Neix Terra Enllà, una oferta de rutes guiades pel paisatge de la batalla de l’Ebre

El calendari de visites del mes de juliol s'inicia este diumenge 6 de juliol | Entre les propostes, s'inclou dos activitats conjuntes amb cellers de la DO Terra Alta i la DO Montsant

Redacció
04 de juliol del 2014
Maite i Andreu, l'equip que ha posat en marxa Terra Enllà.
Maite i Andreu, l'equip que ha posat en marxa Terra Enllà. | Cedida
Maite i Andreu, l'equip que ha posat en marxa Terra Enllà. Foto: Cedida Joan Revillas

Un nou producte turístic s’ha afegit a l’actual oferta a les Terres de l’Ebre i el Priorat. Es tracta de Terra Enllà, una oferta de rutes guiades orientada a posar en valor el paisatge de la batalla de l’Ebre i per extensió de la Guerra Civil en estes comarques, un recurs únic a Catalunya. Terra Enllà ha iniciat la seva activitat al mes de juny i ha programat, per primer cop, un extens calendari d’activitats per al mes de juliol, que s'inicien este diumenge 6. L'equip que impulsa este projecte està format pel periodista Andreu Caralt, especialitzat en este període històric i autor del diari digital Diari de Guerra, i Maite Hernández, antropòloga, educadora i experta en drets humans.

“Les rutes guiades aporten una mirada diferent al paisatge de la batalla de l’Ebre, un enfocament transversal on es relata l’operació militar però també altres aspectes prou importants com el rol de la dona, el dolor de les víctimes, la internacionalització del conflicte, l’actual procés de recuperació de la memòria a Catalunya i el context patrimonial i natural on s’ofereixen els guiatges”, segons han explicat els promotors en una nota de premsa coincidint amb la posada en marxa de la iniciativa.

El calendari programat per al mes de juliol inclou, d’una banda, itineraris a peu pel Poble Vell de Corbera d’Ebre i els nuclis antics de Móra d’Ebre, Gandesa i Tortosa, on la petjada de la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil perdura. En segon terme, s’ofereixen rutes de duos hores de caràcter temàtic que inclouen la visita a diversos espais històrics. En este àmbit destaca: l’itinerari previst pels espais de la batalla de la serra de Pàndols el mateix dia 25 de juliol, el dia en què la Lleva del Biberó realitzarà l’últim homenatge als seus companys caiguts al monument de la Cota 705; i una ruta per rememorar el pas del riu de l’Ebre de les tropes republicanes entre Móra d’Ebre i Benissanet, a la Ribera d’Ebre, el dia 13.

Sinèrgies amb el món del vi

L’oferta d’activitats es completa amb dos activitats vinculades amb el món del vi. Es tracta d’itineraris guiats pel paisatge de memòria de Vilalba dels Arcs i de la comarca del Priorat, respectivament, que finalitzaran amb visites i tasts de vins, en el primer cas, al Celler Bernaví (Vilalba dels Arcs, DO Terra Alta), i en el segon cas, al Celler El Masroig (DO Montsant). D’esta manera es volen unir dos actius d’elevat interès a les Terres de l’Ebre i el Priorat, les enoexperiències i el turisme de memòria.

Exposició ‘Normandia, 70 anys’

A banda de l’oferta de rutes guiades, l’equip de Terra Enllà inaugurarà una exposició fotogràfica sobre els actes del 70è aniversari del desembarcament de Normandia, que es van celebrar el passat mes de juny. La cita és el proper 24 de juliol al Centre d’Interpretació 115 Dies de Corbera d’Ebre, i l’activitat compta amb a col·laboració del Comebe.