Instal.len vuit llambordes stolpersteine a Amposta per homenatjar les víctimes de l'holocaust

Lluís Cid, Enrique Ferré Durán, Enrique Ferré Berenguer, Jacinto Forcadell, Vicente Gil, Marcelino Ortí, Miguel Tomàs i Pedro Valero són les persones que s'homenatjaran a Amposta

Un moment de l'homenatge a Amposta d'un dels deportats al camp de concentració de Mauthausen
Un moment de l'homenatge a Amposta d'un dels deportats al camp de concentració de Mauthausen | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 19:32h
El MemorialDemocràtic ha instal·lat este dijous a la tarde vuit llambordesstolpersteine a Amposta per homenatjarelsdeportats i les víctimesdel'holocaust. En l'acte, els participants han instal·lat les peces als carrers del Migdia, Santa Bàrbara, Colom, Corsini i Pont Penjant, punt on es faran els parlaments institucionals. Fins al 30 de gener, l'entitat també instal·larà una llamborda a Cubelles (Garraf) i dues més a Sant Fruitós de Bages (Bages). D'altra banda, l'Ajuntament de Ripollet també recordarà els deportats del municipi en un acte este dissabte.

LluísCid, EnriqueFerréDurán, EnriqueFerréBerenguer, JacintoForcadell, VicenteGil, MarcelinoOrtí, MiguelTomàs i PedroValero. Estes són les persones que s'homenatjaran avui dijous a la tarde a Amposta. Tots ells van ser deportats al campdeconcentraciódeMauthausen entre els anys 1940 i 1941. Al municipi, ja es van col·locar dues llambordes al Pont Penjant el juny de 2021 en record dels ampostins RamonJornet i JoaquínTarín.
 

Homenatge als deportats al camp de concentració de Mauthausen esta tarde a Amposta Foto: Ajuntament d'Amposta

 

Llamborda Stolpersteine amb un clavell als carrers d'Amposta Foto: Ajuntament d'Amposta


A Cubelles, es col·locarà aquest dissabte una llamborda al carrer de la Pau per recordar Luis Camacho. Camacho va ser deportat a Mauthausen el 1941 i va morir al camp de Temberg l'any 1944. L'acte d'homenatge començarà a les cinc de la tarda i hi assistiran l'alcaldessa del municipi, Rosa Fonoll; el president de l'associació Projecte Buchenwald, Enric Garriga, i el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, entre altres autoritats. A Cubelles, ja hi ha una llamborda en record de Josep Agustí Bombuí, que es va col·locar l'abril de 2019.

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha organitzat un homenatge al veïnat que va patir les conseqüències de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial. En l'acte, que es farà aquest diumenge a les 12 del migdia a la plaça de la Vila, s'inaugurarà l'Espai de la Memòria i es col·locaran dues llambordes per recordar Arturo Cura i Antonio Escalé. Tots dos van ser internats a Mauthausen l'any 1941 i van morir a Gusen.

377llambordesa56municipis

A Catalunya s'han instal·lat 377 llambordes stolpersteine en 56 municipis al llarg de l'any 2021. La consellera de Justícia, LourdesCiuró, ha assenyalat que les llambordes permeten recuperar "aquelles vides truncades i fer-les visibles amb un homenatge permanent que sigui útil com a lliçó de present i de futur". I ha afegit: "Cal dir els seus noms perquè una persona només és oblidada quan el seu nom no és recordat. I nosaltres no els volem oblidar. Ni a ells ni a tantes d'altres víctimes de la repressió".

Previsionsperenguany

El Memorial Democràtic treballa amb dues llistes per aquest any. D'una banda, la de les llambordes ja produïdes i pendents de col·locar – que són tres a Agullana, dues a Avinyó, cinc a Palafrugell, deu a Vic i una a Sant Joan Despí. I de l'altra queden les llambordes en procés de petició a Alemanya, que inclou municipis com Terrassa, Lleida, Arbeca, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Caldes de Montbui, Reus, Tarragona i l'Hospitalet, entre altres.