L'Agència de Residus de Catalunya atorga més de 10 milions d'euros per implantar deixalleries

Per demarcacions a les Terres de l'Ebre es destinaran 52.120 euros per implantar deixalleries municipals

Aguaita.cat
25 de gener del 2022
Actualitzat a les 19:55h
Imatge de la nova deixalleria urbana de Ca n'Oriac
Imatge de la nova deixalleria urbana de Ca n'Oriac | Juanma Peláez
L’AgènciadeResidusdeCatalunya (ARC), del Departamentd’AccióClimàtica, Alimentació i AgendaRural, ha organitzat este dimarts una sessió en línia sobre la gestiódelesdeixalleries, dirigida a les entitats que formen part de la iniciativa PlataformadeResidusMunicipals, que conforma un recull d’experiències útils per al mónlocal en matèria de prevenció i recollidaderesidusmunicipals. Durant la sessió s’ha presentat la nova Guiadedeixalleries, que inclou les normatives que han anat sorgint en la matèria, i que pretén ser una ajuda per a la gestió de deixalleries existents en el territori, i les noves que en puguin sorgir.

Justament l’ARC ha resolt la convocatòria d’ajuts, corresponents a l’any 2021, per implantar deixalleries. En total ha atorgat ajudes per un valor de 10.290.972euros, que finançaran91projectesd’enslocals. La finalitat d'aquests ajuts és la implantació de noves instal·lacions fixes i mòbils així com l'ampliació, millores estructurals i equipaments auxiliars a les existents. A Catalunya hi ha actualment més de 450 deixalleries de diferents tipus.

Per demarcacions, 852.914 euros es destinaran a l’Alt Pirineu i Aran, 4.149.446 a les comarques de Barcelona, 873.791 al Camp de Tarragona, 306.457 a la Catalunya Central, 2.308.298 a Girona, 1.747.944 a Lleida, i 52.120 a les Terresdel’Ebre.

Les deixalleries van prenent importància com a centre de recursos, adquirint un paper més notable en la reutilització, no només la recollida selectiva. Aquests centres de recepció selectiva de productes permeten tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Es tracta d’instal·lacions orientades a residus especials en petites quantitats -com pintures, dissolvents, o bateries-, residus voluminosos -com mobles o electrodomèstics-, vegetals i runes. Les deixalleries contribueixen a assolir nivells més alts de recollida selectiva i a  donar suport al servei municipal de recollida de residus.