Flix i Corbera d’Ebre abandonen l’AMAC per les altes quotes que aplica

La fugida dels dos municipis se suma a la de Riba-roja d'Ebre i La Fatarella ara fa uns mesos | Un altre motiu de discrepància és "un dispendi que fa mal a la vista", segons el regidor flixanco Francesc Barbero

Sílvia Berbís
03 de juliol del 2014
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó.
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó. | Sílvia Berbís
Torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó. Foto: Sílvia Berbís

Els Ajuntaments de Flix i Corbera d’Ebre han decidit abandonar l’Associació de Municipis d’Àrees Nuclears (AMAC) per discrepar amb les elevades quotes que aplica l’entitat, variables en funció del que cobren els Consistoris que ens són membres provinents dels fons d’Enresa per compensar el risc que implica la proximitat a les centrals nuclears. Així, en el cas de Flix, que cobra entre 600 y 700 mil euros anuals dels fons d’Enresa, la quota que ha d’aportar a l’any per pertànyer a l’AMAC gira entorn als 20.000 euros, mentre que en el cas de Corbera d’Ebre és de 4.500 euros. A les discrepàncies per les elevades quotes a pagar s’hi suma el descontentament per algunes despeses que es permet l’AMAC amb el seu sucós pressupost, com les dietes i desplaçaments, a les que l’any passat s’hi van destinar 186.000 euros, segons ha criticat el regidor de Protecció Civil i Promoció Econòmica de Flix, Francesc Barbero. Per al republicà, el dispendi de l’AMAC, que exercix un paper de lobby de pressió com a principal paper, “fa mal a la vista”. La fugida de Flix i Corbera d’Ebre se suma a les que ja van decidir emprendre Riba-roja d’Ebre i La Fatarella fa uns mesos. Per tant, dels 13 municipis de la zona 1 –menys de 10 quilòmetres de la nuclear- a l’àrea d’Ascó, en queden 8.

Alguns esperaven que a l’assemblea general que l’AMAC va dur a terme el passat 27 de juny s’arribés a un acord de reducció de la quota, impulsada per Flix i secundada per la majoria de municipis de la zona. Després de mesos de negociacions, “la direcció i la gerència de l’AMAC van fer un gir inesperat defensant que no es podia assumir cap rebaixa, malgrat l’associació té més de 570.000 € estalviats en romanent. De la votació van resultar 30 vots en contra de baixar quotes, 8 a favor i una abstenció”, explica Barbero. Entre els Ajuntaments ebrencs que van votar contra la rebaixa de quotes hi ha Ascó, Vinebre i Móra la Nova, mentre que Garcia s'hi va abstindre.

“Segurament no serem els darrers en deixar l’AMAC, i els que hi segueixin hauran d’explicar perquè en temps de crisi continuen pagant uns diners desorbitats per a no se sap ben bé què”, afirma Barbero.