El Poble Vell de Corbera d'Ebre guanya amb el 79% dels vots l'última plaça a «Batalla Monumental»

El Poble Vell de Corbera d'Ebre obté la darrera plaça per esdevenir el monument guanyador del 2022 del popular programa de TV3

Candela Figueras, una de les presentadores del programa al Poble Vell de Corbera d'Ebre
Candela Figueras, una de les presentadores del programa al Poble Vell de Corbera d'Ebre | TV3
Aguaita.cat
27 de desembre del 2022
Actualitzat el 15 de febrer del 2022 a les 4:00h
En el duel entre dos símbols de la història tràgica de Catalunya, el PobleVelldeCorberad'Ebre guanya la #BatallaBatallesTV3 amb el 79% delsvots i aconsegueix l'última plaça en joc per la gran final de #BatallaMonumentalTV3.

El Poble Vell de Corbera d'Ebre és el testimoni més simbòlic de la violència i la brutalitat de la batalla de l'Ebre. L'antiga vila, ubicada al capdamunt d'un turó abocat sobre la plana de la Terra Alta, va ser completament destruïda durant la contesa més sagnant de la Guerra Civil, que es va allargar 115 dies entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.

Mentre els seus habitants refeien les seves vides en un nou nucli construït a la falda del tossal, les ruïnes del Poble Vell van romandre intactes, tal com l'havien deixat les bombes. Passejar pels seus carrers, les cases derruïdes, permet comprendre els esdeveniments que hi van tenir lloc aquell estiu de 1938 i fer-se una idea del brutal impacte que la guerra va deixar sobre les Terres de l'Ebre. Pobles arrasats, cases abandonades, trinxeres i refugis per tot arreu... Un paisatge que va canviar per sempre.

L'únic edifici que es manté dret és la imponent església de Sant Pere, malmesa i parcialment rehabilitada, de la qual es conserva un esquelet que avui s'utilitza com a espai de memòria i centre d'activitats culturals. Als carrers del nucli, declarat bé d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya, el visitant també hi trobarà les 28 obres que formen l'Abecedari de la Llibertat, 28 expressions artístiques que conviden a reflexionar sobre el diàleg en la construcció d'una societat justa

La votació final entre els 10 monuments guanyadors dels duels tindrà lloc a la Seu Vella de Lleida, guanyadora de la primera edició del programa en el darrer programa de la temporada, aquest dijous 18 de Febrer.

Dijous 10 de Febrer a les 22.45 hores, TV3 el PobleVelldeCorberad'Ebre va ser protagonista de la segona temporada de "Batallamonumental", després dels bons resultats d’audiència de la primera temporada, en què es va proclamar guanyadora la Seu Vella de Lleida. En esta ocasió el duel és Poble Vell de Corbera d'Ebre i les restes arqueològiques del BornCentredeCulturaContemporània de Barcelona. Les xarxes estan animades i en aquests moments va guanyant el Poble Vell de Corbera d'Ebre amb un 76% dels vots respecte al 24% del Born. Hi ha de temps fins diumenge per continuar votant.
 
La participació dels espectadors tornarà a ser fonamental per triar entre deu monuments emblemàtics d’arreu del territori durant cinc batalles, presentades per Roger de Gràcia, Candela Figueras i Laia Fontàn.
 
Este projecte va ser seleccionat per la CorporacióCatalanadeMitjansAudiovisuals, amb el suport del DepartamentdeCultura de la Generalitat de Catalunya, a la convocatòria LaCrida per fomentarproduccionsaudiovisuals i reactivar el teixit empresarial del sector.
 
El programa “Batalla monumental” torna a TV3, amb el popular presentadorRogerdeGràcia, que ha voltat per tot Catalunya per presentar els monuments de cada batalla, i amb duesreporteres, la periodistaCandelaFigueras i l’actriuLaiaFontàn. Totes dues viatgen en paral·lel a cada localització per buscar les millors armes i històries per aconseguir que el seu monument sigui el guanyador de cada programa, amb els vots dels espectadors. LaiaFontàn, que s’incorpora aquesta temporada, és coneguda pel públic de TV3 com una de les protagonistes de la sèrie "Lesdel’hoquei"
Una altra novetat d’aquesta segona edició de “Batalla monumental”, un format que combina divulgació i entreteniment, és la recreació en 3Ddelsmonuments, que permet entendre molt millor la història i l’evolució dels monuments que participen al programa.

Elsmonumentsde la segona temporada

Durant cinc capítols, competeixen deu monuments, que s’enfronten en cinc batalles:  el castell de Montsoriu i el de Mur; els recintes emmurallats de Montblanc i Cervera; el Palau de la Música Catalana i la Cripta i la Colònia Güell; la Cartoixa d’Escaladei i el Monestir de Santa Maria de Ripoll, i elPobleVelldeCorberad’Ebre i el Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. En el sisè programa, es lliurarà la gran batalla final en directe, on es decidirà el monument guanyador d’aquesta temporada, i el setè mostrarà l’altra cara de “Batalla monumental”.
 

El poble vell de Corbera d'Ebre Foto: Josep Maria Montaner


Testimonisdeprimerafila

El programa compta amb la intervenció de personatges populars vinculats emocionalment amb cada monument: hi apareixen els pilots Marc Márquez i Àlex Márquez, els músics Joan Reig, Santi Balmes i Els Amics de les Arts, els actors Quim Masferrer i Lluís Soler, la cuinera calera Gessamí Caramés o l’historiador Toni Soler, entre d’altres, que contribuiran a fer decantar les votacions del públic.

Laparticipaciódelsespectadors

Els espectadors tornen a ser el jurat que, amb els seus vots, decideixen el vencedor de cada setmana. Al final, en un programa especial en directe, els cinc monuments finalistes competiran per veure quin és el nou monument favorit de Catalunya.
Per participar-hi, podran fer-ho a través de les xarxes socials de @BatallaTV3: instagram.com/BatallaTV3, facebook.com/BatallaTV3 i twitter.com/BatallaTV3.
 
Lesaudiències

“Batalla monumental” torna a TV3 després dels bons resultats d’audiència de la primera temporada, amb 1.338.000 d’espectadors d’audiència acumulada i una mitjana de 229.000 persones i un 10% de quota de pantalla. També va ser un èxit de participació a les xarxes socials, on va superar les 220.000 votacions (de les quals 70.000 a la batalla final) i va aconseguir arribar als 45.000 seguidors als perfils del programa a Facebook, Twitter i Instagram.

Els monuments que van competir la primera temporada van ser les restes arqueològiques d'Empúries i de Tàrraco, el castell de Miravet i el de Cardona, l'església de Sant Climent de Taüll i el monestir de Sant Pere de Rodes, La Pedrera i el Recinte Modernista de Sant Pau, el monestir de Santes Creus i el de Poblet, i la Catedral de Girona i la Seu Vella de Lleida, que va ser la guanyadora.
 
Laproducció

Esta segona temporada, també dirigida per Uri Garcia (“Joc de cartes”, “Casal Rock”, “El 23F des de dins”, Premi Ondas 2001) i produïda per Sàpiens (“Sota terra”, “Manual de supervivència”, “La mort de Guillem”), torna a mostrar la bellesa i les virtuts dels monuments seleccionats amb intensitat i profunditat, d’una manera entretinguda i rigorosa.
“Batalla monumental” és una producció del Departament de Programes Culturals de TV3 amb la col·laboració de Sàpiens. Aquest projecte va ser seleccionat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la convocatòria La Crida per fomentar produccions audiovisuals i reactivar el teixit empresarial d’aquest sector.