La gavina corsa instal·la una colònia a les antigues salines de Sant Antoni

És el tercer indret del delta de l'Ebre on habita esta espècie protegida | Exporta exemplars des de la Punta de la Banya, on hi ha la principal població mundial, i ja es va instal·lar al nou port esportiu de la Ràpita

Redacció
27 de juny del 2014
Algunes desenes de parelles disposen ja d'un nou hàbitat al delta.
Algunes desenes de parelles disposen ja d'un nou hàbitat al delta. | Sílvia Berbís
Algunes desenes de parelles disposen ja d'un nou hàbitat al delta. Foto: Sílvia Berbís

La gavina corsa (Larus audouinii), una espècie protegida i amenaçada que concentra el 60% de la població mundial a la Punta de la Banya, on va arribar a principis dels anys 80, ha escollit enguany un nou hàbitat per establir-hi una petita colònia. Després que ara fa tres anys, desenes de parelles de gavina corsa ja trobessen en el nou port esportiu de Sant Carles de la Ràpita un nou emplaçament on viure i reproduir-se, enguany diverses desenes de parelles s’han instal·lat en un tercer indret del delta de l’Ebre: a la zona de les antigues salines de Sant Antoni, a tocar de la llacuna de la Tancada, al terme municipal d'Amposta.

De fet, en els últims anys s'ha anat observant una tendència a l'estabilització o lleugerament a la baixa de la població de la punta de la Banya, que amb 10.000 parelles, sembla que està arribant al seu màxim de capacitat de càrrega i que ha començat a exportar parelles a altres indrets del litoral.

Les causes de l’expansió d’esta espècie poden ser diverses. D’una banda, segons explica el tècnic del parc natural del Delta de l’Ebre Toni Curcó, “l’espai favorable per a la gavina corsa s’ha anat reduint a la Punta de la Banya en els darrers anys, per causes relacionades amb la competència amb el gavià argentat de potes grogues i amb la depredació de carnívors terrestres, principalment la rabosa”. Això, afegit al fet que alguns anys han tingut problemes durant la reproducció (per exemple, una disminució del nombre de polls quan ha coincidit la veda pesquera amb el període de màxima necessitat de menjar ), ha provocat segurament que busquen altres llocs per a nidificar.
Curcó considera que “en termes globals i a llarg termini, la creació de noves colònies és un fet positiu per a esta espècie, ja que la fa menys vulnerable que si tota la població reproductora es concentra en un únic lloc”.