Les captures de cranc blau doblen el preu a la llotja de la Ràpita a pocs dies per Nadal

Els escamarlans, gambes i rap segueixen sent les espècies amb més demanda

Subhasta de peix a la llotja de la Ràpita, a pocs dies de les vacances de Nadal
Subhasta de peix a la llotja de la Ràpita, a pocs dies de les vacances de Nadal | ACN / A. Escoda
Aguaita.cat
20 de desembre del 2021
Actualitzat a la 13:41h
Les captures de cranc blau es mantenen respecte a l'any passat, però ja han doblat el seu preu a la llotja de la Ràpita (Montsià). Actualment el quilo es ven a 7,35 euros, el doble que fa una setmana. El preu d'este crustaci també ha crescut més d'un euro de mitjana respecte al 2020, tal com ha destacat el secretari de la confraria, Joan Balagué. La proximitat amb les festes nadalenques ha disparat el valor del peix fresc, una tendència que es repeteix cada any al conjunt de llotges catalanes. 

A la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, la mitjana de captures de totes les espècies se situa entre les dotze i catorze tones diàries de peix. Balagué ha assenyalat que amb l'arribada de les vacances nadalenques, el preu acompanya a estes dades de pesca. Pel que fa al cranc blau, pocs dies abans d'acabar l'any, es preveu que s'arribe a xifres similars del 2020, quan es van pescar 269 tones. De moment, ja s'han capturat 234 tones i diàriament es pesquen entre 1.000 i 2.000 quilos. El preu d'este crustaci també s'ha incrementat de mitjana prop d'1,20 euros al llarg de l'any.
 

Subhasta de peix a la llotja de la Ràpita, a pocs dies de les vacances de Nadal Foto: ACN / A. Escoda


Es dona la circumstància que esta espècie, que no es va comercialitzar fins el 2016, ha aconseguit desbancar la galera tant en vendes com en captures. Avui en dia, un dels mercats amb més demanda per a esta espècie de cranc és l'anglès, tal com ha destacat el secretari de la confraria. Per la seua part, les galeres es paguen més cares -4,56 euros les normals i a 6 euros les ovades- a causa de la rebaixa de captures i una major demanda.

En el cas dels llagostins dels pescadors rapitencs, l'augment de captures ha repercutit en el preu, que ha disminuït lleugerament respecte a anys anteriors. Habitualment aquest crustaci es ven a uns 21,5 euros el quilo, un import que ha pujat fins als 35 euros a mitjans de desembre amb una demanda que es manté gràcies als àpats familiars. Durant el 2020, en ple confinament, es van pescar 34 tones, una xifra que enguany ha crescut fins a arribar a les 51 tones, disset més que l'any anterior. Balagué ha remarcat que malgrat la qualitat del producte, s'està venent "bastant barat".