Implementació del Laboratori de Planificació Quirúrgica 3D a l’Hospital Verge de la Cinta

Des de fa dos mesos el Servei de Traumatologia ha aplicat amb èxit els beneficis del nou laboratori 3D per als pacients de les Terres de l’Ebre.

Aguaita.cat
17 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:19h
Tecnologia 3D aplicada a les intervencions quirúrgiques de Traumatologia
Tecnologia 3D aplicada a les intervencions quirúrgiques de Traumatologia | ICS Ebre
El passat mes de setembre va començar a ser operatiu el projecte del LaboratoridePlanificacióQuirúrgica3D del ServeideCirurgiaOrtopèdica i Traumatologia de l’HospitaldeTortosaVergede laCinta
Este projecte innovador neix de la inquietuddelsprofessionalsmèdics de l’ICSEbre per a millorarl’atencióquirúrgica de la població de les Terres de l’Ebre. Per una banda, es pretén optimitzar els temps quirúrgics, la precisió en les intervencions, i per l’altra, facilitar la comunicació entre els professionals, així com, la comprensió de les patologies per part del pacient.

El projecteliderat pel Dr. JoséM. MolinaMárquez, traumatòleg, i ÈricBarredaPrades, bioenginyer amb formació i experiència en la segmentació i impressió 3D, disposa d’un espai propi a la segona planta de l’HTVC, al costat del despatx mèdic de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Recentment, el treball associat titulat “La planificació 3D en les cirurgies degeneratives de la columna lumbar” ha guanyat la BecaDr. Ferran2021 al millorprojected’investigació presentat per un grup d’inici, de 3.000 €, patrocinada per l’empresa Alfasigma España, i amb els doctorsinvestigadorscol·laboradors següents: MiguelTenaRoig, JulioNogalesLópez, EsterComellasMiralles, RubénVicianaAbad i CarlosRuizMoliner.

La cooperació del servei de Radiodiagnòstic és essencial, i per això, es compta amb dostècnics de radiodiagnòstic, adscrits al projecte; MiguelÁngelArmengod i MartaProvencioFerreres.

La impressió3D és una tecnologia que data de principis dels anys vuitanta del segle passat, però que ha agafat embranzida els últims deu anys, gràcies a la milloradelsequips de radiodiagnòstic i softwared’imatgemèdica. Permet transformar un model digital en un objecte tridimensional real i tangible, a partir del processament d’estudis radiològics digitals i d’addició de material capa a capa.

El seu creixement ha sigut exponencial en el sector de la medicina, i actualment s’utilitza per a la impressió de rèpliques anatòmiques, per a fer implants personalitzats, guies de tall i per a millorar la planificació quirúrgica.
 

Foto: ICS EBRE
 

En un primer període de consolidació el projecte se centrarà, exclusivament, en les parts dures que corresponen al sistema musculoesquelètic, però la intenció del laboratori és que es faci extensible a la resta d’especialitats mèdiques i quirúrgiques de l’hospital, pels múltiples avantatges que aquesta innovació pot oferir.

Des de la posadaenmarxa del projecte, fadosmesos, s’han realitzat diferents casos d’èxit per part del Servei de Traumatologia demostrant-se els beneficis que aportarà l’adquisició d’aquest nou laboratori 3D per als pacientsdelesTerresdel’Ebre.