Els xefs ebrencs Fran López, Jeroni Castell, Vicent Guimerà i Rafel Muria revaliden Estrella Michelin

Els restaurants Villa Retiro, Xerta, l'Antic Molí, les Moles i Quatre Molins tenen cadascun una Estrella Michelin

Els xefs ebrencs amb Estrella Michelin, Jeroni Castell, Vicent Guimerà, Fran López i Rafel Muria
Els xefs ebrencs amb Estrella Michelin, Jeroni Castell, Vicent Guimerà, Fran López i Rafel Muria
Aguaita.cat
15 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:21h
La gala de les Estrelles Michelin 2022, l'esdeveniment gastronòmic de l'any, ha revalidat les 5 estrelles Michelin amb què compta la cuina ebrenca.

Dos són per al xef de l’Aldea Fran López, que torna a ser premiat amb una estrella Michelin per al restaurant Villa Retiro (Xerta) i una altra per al Restaurant Xerta, que des de fa anys té a Barcelona.

Els Xefs d’Ulldecona Jeroni Castell (Les Moles) i Vicent Guimerà (l’Antic Molí) també revaliden la seua estrella. En el cas de l'Antic Molí, a més, també han obtingut una Estrella Verda, en reconeixement a la sostenibilitat.

L’any passat les terres de l’Ebre van sumar una nova estrella al palmarès, amb el xef del Perelló Rafel Muria, al capdavant del Restaurant Quatre Molins, a Cornudella de Montsant (Priorat), enguany, este xef de només 26 anys ha mantingut també l’estrella.

Però que diu la Guia Michelin d’estos restaurants? Ho repassem:

Les Moles

“Este negoci familiar, ubicat en una antiga masia, ens parla de l'entorn, dels productes de proximitat, de la història d'Ulldecona... fins al punt que el mateix nom treu a la llum les antigues pedres de molí (les moles) que es fabricaven al planter local.
El xef Jeroni Castell, que afirma que “tant ell com la seua família viuen per al restaurant”, basa la seua proposta en el perfecte equilibri que ha d'existir entre proximitat, tècnica i diversió, apostant sempre per tots aquells productes que exalcen el binomi mar i muntanya per parlar-nos de les Terres de l'Ebre i de l'ADN que posa en valor este territori. Un bon exemple el veiem al seu menú "Sediments", que ens transporta als punts crucials del xef: tècnica, singularitat, reflexió, arrels i atreviment”.


L’Antic Molí

“Encara no heu provat les galeres? No espereu més, ja que este crustaci mediterrani, considerat durant anys una varietat de descart, s'ha posat de moda per sorprendre el món gastronòmic. Aquí, a L'Antic Molí, ofereixen un menú exclusiu dedicat a la galera en temporada (febrer i març).

Ens trobem en un vell molí fariner recuperat, actualitzat i avui bolcat amb la cultura “Km 0”; no en va, el xef Vicent Guimerà s'alça com un dels baluards de la cuina Slow Food, la que es construeix exclusivament amb productes del territori, propers i ecològics. El xef destaca el seu equidistant emplaçament entre el mar i la muntanya com un avantatge a l'hora de contar històries, ja que permet jugar amb els productes dels dos mons. Bons detalls amb els clients!”

 
Villa Retiro

“Realitzeu un màgic viatge als sabors del Baix Ebre, una terra que sempre sorprèn per la seua ignota bellesa.

En este restaurant, ubicat a les antigues cavallerisses del resort indià Villa Retiro, el xef Fran López conquereix el nostre paladar amb un món culinari que veu al Delta de l'Ebre la seua font d'inspiració. A través dels seus menús proposa una cuina tradicional, creativa i de mercat que replanteja els sabors habituals en esta terra (els famosos arrossos del Delta, diferents peixos de llotja, l'invasor cranc blau...) per enriquir la cuina amb múltiples tocs personals , tècniques modernes, detalls contemporanis... i algun que altre trampantojo que busca jugar amb el comensal. El pare del xef adquireix el millor producte a les llotges locals!”


“Ha de visitar-lo si anhela amabilitat i busca l'essència culinària de cada regió, ja que no hi ha millor manera de conèixer la cuina de les Terres de l'Ebre a la Ciutat Comtal.

El restaurant, al qual s'accedeix pel lobby de l'hotel Ohla Eixample, presenta una sala d'aspecte actual amb vistes tant al jardí vertical com a la cuina, cosa que us permetrà contemplar l'activitat dels cuiners si demana una de les taules més properes a ella. El xef Fran López, criat entre fogons i format tres anys a casa del mestre francès Alain Ducasse, exalta els sabors i productes de la seua terra, el Delta de l'Ebre, apropant al comensal la possibilitat de conèixer esta genuïna gastronomia (angules, ostres, arrossos ...) des d'un punt de vista més creatiu. Nombrosos i sorprenents aperitius!”


Quatre Molins

“Encara no heu sentit a parlar del Xef de la Mel? Amb independència de l'apel·latiu la veritat és que esta menja, per a ell, suposa moltíssim més que un producte fetitxe, ja que la seua família treballa entre ruscos des del 1810 (artMúria).

Rafel Muria, format en emblemàtiques cases d'Espanya, França i Itàlia, defensa en este senzill restaurant una cuina creativa de gran nivell, sempre en base a plats elaborats en què la mel es fa servir discretament, com una espècie més, per aportar equilibri i estabilitzar el sabor. Ofereixen tres menús (Degustació, Espectacle i Menú de la Trufa) així com un plat solt (Royal de sangatxo de tonyina amb compota de pera), amb suplement, que es pot demanar fora dels mateixos i també resulta interessant. Amb este plat va guanyar el "Concurs Tonyina Roja Balfegó" el 2018!”