Alegria continguda al territori davant un Castor tocat de mort

Sílvia Berbís
25 de juny del 2014
Imatge de la roda de premsa celebrada este migdia.
Imatge de la roda de premsa celebrada este migdia. | S.C
El Govrn municipal d'Alcanar i la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia en una roda de premsa . Foto: S.C

Alegria, sí, però en algun cas encara continguda després que la companyia Escal UGS haja anunciat davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que renuncia a la concessió d’explotació del magatzem de gas Castor.

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia sosté que la retirada de la concessionària “toca de mort” el projecte i reclama que la indemnització de l’Estat siga la mínima possible. L’alcalde, Alfons Montserrat, es mostra prudent i tot i reconèixer que després d’esta decisió seria “molt difícil” que el magatzem reflote, com ERC demana que este siga el pas previ al desmantellament. També el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, insistix que mentre la planta no siga desmantellada, de garantia total no n’hi ha cap.

“Entenem que és la mort del Castor i que ara s’iniciarà una batalla judicial per veure qui paga una inversió que el Govern ha xifrat en 1.700 milions d’euros”, ha afirmat Cristina Reverter, portaveu de la Plataforma. Florentino, recorda, "el que vol és que ho pague el Govern, i de fet ja sap que com a mínim pot recuperar el valor residual de la instal·lació", perquè així ho estipula, sorprenentment, una clàusula inaudita en els contractes a altres magatzems de gas, que ho reconeix fins i tot en el cas que hi puga existir dol o negligència en la seua actuació.

L’intent del Govern de tombar esta clàusula ja va ser rebutjat pel Tribunal Suprem. “El que cal, com a mínim, és que s’arribe a un acord que rebaixe este cantitats substancialment, perquè la ciutadania no té perquè fer-se’n càrrec de tot el que han fet malament”, afirma Reverté.

L’alcalde Alfons Montserrat, per la seua banda, sosté que “esta renúncia ha de ser el pas previ al desmantellament”, i entén que “el fet que l’empresa privada concessionària desaparegue del mapa posa molt difícil que el projecte tire endavant, però encara haurem d’estar molt atents perquè el pas no és definitiu”. Això sí, al seu parer, “si no han fet bé les coses, el cost l’han d’assumir ells, no la població”.

En el mateix sentit, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha apuntat que cal un anunci de desmantellament, perquè “mentre el projecte continue viu, el perill es manté”, ha dit. Pallarès també s’ha mostrat confiat que no hi haja compensacions a l’empresa donat els informes de que la inversió no tenia cap garantia d’èxit.

El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gervasi Aspa, també ha demanat, en un comunicat, “el tancament i desmantellament definitiu del Castor”. Fent referència així a les declaracions del secretari d’Estat d’Energia, Alberto Nadal, que va afirmar que el tancament definitiu del Castor “s’ha de pensar” pels elevats costos econòmics que suposa, Aspa li ha respost que “ens pren per tontos” i l’ha acusat “d’opacitat i incompetència”