La proximitat com oportunitat a la 1a Jornada d'Innovació del sector primari del Montsià

La trobada ha servit d’inspiració i motivació per potenciar les oportunitats que ofereix el territori.

Ponents de la Primera Jornada d’Innovació del sector primari del Montsià
Ponents de la Primera Jornada d’Innovació del sector primari del Montsià | Consell Comarcal del Montsià
Aguaita.cat
29 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:24h
Sostenibilitat, ecologisme, proximitat, economiacircular, oportunitat i innovació, estos han estat els protagonistes de la primeraJornadad’Innovacióalsectorprimari que es du a terme a la comarca del Montsià. Una trobada organitzada per l’AgènciadeDesenvolupamentLocaldelMontsià que també ha emfatitzat el paper de la dona en este àmbit . «Pensem que el sector primari és capdavant a la comarca i necessitàvem un espai de reflexió perquè totes les persones implicades, sector de la producció, la restauració i l’empresariat poguessin compartir experiències, idees i èxits», explicava NúriaMarco, vicepresidenta del ConsellComarcaldelMontsià.

Una trobada que ha servit d’inspiració i motivació per potenciar les oportunitats que oferix el territori. «El nou paradigma del sector passa per la sostenibilitat, l’economia circular, la cooperació, la producció i el consum ecològic i de proximitat. A les Terres de l’Ebre la matèria prima la tenim, només ens falta la idea i creure’ns-ho», comentava DanielMontoya, secretari de LoRebostEcològic.

Un clar exemple de la emprenedoria i la innovació són MeritxellJardí, co-fundadora de KenshoSake i MarianDrago, gerentd’EspaiHaruna. «Com a ponent a aquesta jornada tinc l’oportunitat de donar a conèixer els cosmètics Terres de l’Ebre, produïts a partir de matèries primeres de l’Ebre. De fet, el gran protagonista dels meus productes és l’oli de semola d’arròs, aquí al Delta estem envoltats d’arrossars i és una curiositat poder fabricar uns cosmètics tant eficients a partir d’un subproducte de l’arròs». «Des de Kensho Sake expliquem com hem innovat amb l’arròs, no només fent sake sinó també produint diferents fermentats, i tot, amb certificat ecològic. D’alguna manera demostrem que l’arròs del Delta és un producte amb un gran potencial per dur a terme moltes coses, a part del que tradicionalment s’ha conegut, com és fer paelles o arròs bullit», afegeix Jardí.

«Vull trencar amb la idea que pot tenir el jovent de què treballar a la terra és anar cap al passat o molt cansat físicament. Avui dia tenim molta tecnologia per fer la feina pesada que abans es feia físicament. A més, les Terres de l’Ebre ofereixen una gran varietat de matèries primeres i les hem d’aprofitar produint de manera ecològica», explicava CarlosGarciadeFèrtils,  durant la seva ponència sobre l'agriculturaregenerativa.

La jornada també s’ha informat sobre els ajuts públics als quals pot accedir el sector primari per contractar joves en pràctiques i ha finalitzat amb un tast de productes de Lo Rebost Ecològic.