Lliurament de les beques Dr. Ferran 2021 per a la investigació biomèdica a l'Ebre

Es van lliurar dues beques i dos accèssit per donar suport econòmic a projectes de recerca en salut de grups d’investigació en biomedicina de les Terres de l’Ebre

per Aguaita.cat, Tortosa, Terres de l'Ebre | 26 de novembre de 2021 a les 18:06 |
Lliurament de les beques Dr Ferran ahir, a Tortosa | ICS Ebre
L’acte de lliurament de les beques Dr. Ferran 2021 va tenir lloc, ahir per la tarde, a la sala d’actes de la seu corporativa de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, i va ser presidit per Mònica Ripoll, 3a tinent d’alcalde de Tortosa, acompanyada del Joan Nin Cervera, director dels Serveis Territorials de Salut de les Terres de l’Ebre, i  Ramon Bosch, president de la Fundació Dr. Ferran.

Primerament, Fernando Adam Sempere, metge odontòleg i expert en la figura del Dr. Ferran i Clua, va fer una conferència magistral sobre la figura del Dr. Ferran titulada “Ferran: La recerca en l’etapa tortosina. Interrogants i controvèrsies científiques o alienes.”


Seguidament, la tresorera de la Fundació, Marie-France Domenech Spanedda, va fer l’acta de la Fundació.

Es van lliurar dues beques i dos accèssit per donar suport econòmic a projectes de recerca en salut de grups d’investigació en biomedicina de les Terres de l’Ebre. Les beques són de 3.000 € i els accèssits són de 1.500 €.


La Fundació Dr. Ferran d’investigació biomèdica és una entitat sense ànim de lucre arrelada a les Terres de l’Ebre, que promociona projectes i grups de recerca en biomedicina. Anualment fa una convocatòria de beques i organitza l’acte de lliurament d’aquestes beques als millors projectes presentats.

A la convocatòria de Beques Dr. Ferran 2021 es van presentar un total de 5 projectes de recerca dels quals s’han premiat els que s’exposen tot seguit.

Beca Dr. Ferran 2021 al millor projecte d’Investigació presentat per un grup emergent, de 3.000 €, patrocinada per la Clínica Terres de l’Ebre i l’Hospital de la Sta. Creu.

Projecte guanyador: “Uso de la imagen hiperespectral como factor pronóstico de la recaída debido a metástasis a distancia en cáncer de mama”. La investigadora principal d’este projecte és Esther Sauras Colón, del Grup d’Investigació en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’HTVC, i els investigadors col·laboradors són: Montserrat Llobera Serentill, Valeri Rodriguez Guzmán, Leyre Rodrigo Hernanz, Daniel Mata Cano, Antonio Rizo Barrios, Gustavo Marrero Callicó, Himar Fabelo Gómez, Laura Quintana Quintana, Raquel León Martín, Samuel Ortega Sarmiento, Carlos López Pablo, Marylène Lejeune.

Beca Dr. Ferran 2021 al millor projecte d’Investigació presentat per un grup d’inici, de 3.000 , patrocinada per l’empresa Alfasigma España

Projecte guanyador: “La planificació 3D en les cirurgies degeneratives de la columna lumbar”. L’investigador principal d’este projecte n’és José Miguel Molina Márquez, de la unitat de Raquis del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’HTVC, i els investigadors col·laboradors són: Julio Nogales López, Éric Barreda Prades, Ester Comellas Miralles, Rubén Viciana Abad, Carlos Ruiz Moliner.

Addicionalment, atesa la qualitat científica dels projectes presentats, el Patronat de la Fundació Dr. Ferran va acordar atorgar dues beques accèssit més.

Una beca accèssit de 1.500 al projecte d’investigació per un grup emergent amb la segona millor puntuació, patrocinada per l’empresa Química Clínica Aplicada.

Projecte: “Disseny i prova pilot d’un instrument d’avaluació de la transferència de pacients crítics en urgències emergències”. La investigadora principal n’és Ruth Tortosa Alted de la unitat de Cures Intensives de l’HTVC i els investigadors col·laboradors són: Sílvia Reverté Villarroya, Marta Berenguer Poblet, Estrella Martínez Segura, Gaspar Masdeu Eixarch, Inma Lleixà Benet, Rebeca Ferré Felipo, Montserrat Alcoverro Faneca.

I una altra beca accèssit de 1.500 € al projecte d’investigació per un grup d’inici amb la segona millor puntuació, patrocinada per l’empresa Agrícola del Camp Santa Bàrbara i el grup Llambrich.

Projecte guanyador: “Valoració de l’impacte de les videotrucades en els familiars de pacients ingressats en una unitat COVID-19 d’atenció intermèdia.” L’investigador principal n’és Daniel Colprim Galcerdan de la unitat de subaguts/COVID-19 de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús-Tortosa i els investigadors col·laboradors són: Mireia Adell Lleixà, Salvador Puchades Barreda, Wendy S. Sarmiento Holguin, Elisa Mulet Aloras, Francesc Riba Porquet.

L’acte va concloure amb una actuació musical a càrrec d’Artur Gaya i Sergi Trenzano.
 

L'actuació de Arturo Gaya i Sergi Trenzano va cloure l'entrega de les beques per investigar en Salut al Territori Foto: ICS EBRE

 

Participació