Els antitaurins s'activen contra la regulació de les temptes per a turistes

S.B.
23 de juny del 2014
Pacma ha convocat el proper 5 de juliol una concentració davant del Parlament contra els correbous.
Pacma ha convocat el proper 5 de juliol una concentració davant del Parlament contra els correbous. | PACMA
Pacma ha convocat el proper 5 de juliol una concentració davant del Parlament contra els correbous i les temptes. Foto: PACMA

La Plataforma Prou considera “innacceptable” l’aprovació, per part de la comissió d'Agricultura del Parlament, el passat 4 de juny, de la petició al Govern de la Generalitat de buscar un encaix legal a les “temptes” per a turistes que venien duent a terme algunes ramaderies de les Terres de l’Ebre. Per això han començat a articular les vies d’oposició a la regulació d’estes activitats per tal que puguen rebre visitants. Així ho van decidir representants d'unes 40 organitzacions integrants de la Plataforma Prou, que van tornar a reunir-se dissabte a Barcelona, uns quatre anys després que l’entitat es disolgués després de la prohibició de les corregudes de bous a Catalunya amb l'aprovació d'una ILP que esta entitat va promoure.

Els antitaurins intentaran desmantellar l'argument que les temptes són una activitat tradicional de les ramaderies, i que amb la seva exposició al públic, els ramaders obtenen uns ingressos amb els quals persistir. Consideren que “això és una doble fal·làcia” perquè asseguren que “els bous que es‘tempten no són els que ells críen per als correbous, i perquè lluitar contra la crisi no et permet vulnerar la llei”, apunta Leonardo Anselmi, portaveu de l'associació animalista Libera i membre de Prou. A més, recorda que “permetre estes activitats a l'Ebre implica naturalment que seran permeses també a Barcelona i en tota Catalunya”, afegix. Els antitaurins culpen al conseller Pelegrí d’“un nou intent inacceptable de recuperar les corregudes sense mort”.

Per fer-hi front, en els propers dies, Prou sol·licitarà reunions amb els partits polítics amb representació parlamentària “per intentar evitar que el ple del Parlament arribe a cometre la bogeria de confirmar el que ha aprovat la comissió d'Agricultura”, ha afirmat Anselmi. A més, seguiran també la lluita jurídica.

Concentració davant el Parlament

El Partit Animalista PACMA, per la seua banda, ha convocat una concentració a Barcelona, davant el Parlament de Catalunya, dissabte que ve 5 de juliol, a les 12 hores, per demanar la prohibició de les temptes i els correbous a Catalunya.

Segons el seu comunicat, "en les temptes es pretén apreciar la bravesa dels animals; per a això s'utilitzen les vares de picar toros i les banderilles, la qual cosa implica sofriment, ansietat i estrès per als animals". També sosté que als correbous els toros són sotmesos a "una gran tortura". El PACMA considera que les temptes i els correbous, malgrat que no es dóna mort a l'animal, "contravenen clarament la Llei de Protecció dels Animals, perquè són, sense cap lloc a dubtes, una forma de maltractament animal, i no es poden justificar en absolut en nom de la tradició".

Per tot això, demana al Parlament de Catalunya "que modifique la Llei de Protecció dels Animals per incloure la prohibició explícita de les temptes i els correbous".