La Terra Alta reuneix una quarantena de professionals del territori per abordar el suïcidi juvenil

La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta està formada per un equip tècnic multidisciplinari i liderada des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal

Una imatge de la quarta Jornada Professional de la Terra Alta que este cop abordava la prevenció del suïcidi juvenil
Una imatge de la quarta Jornada Professional de la Terra Alta que este cop abordava la prevenció del suïcidi juvenil | Consell Comarcal de la Terra Alta
Aguaita.cat
28 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:40h
La XarxadeSalutJuvenil de la TerraAlta va organitzar la quarta JornadaProfessionalalaTerraAlta que, en esta ocasió, estava dedicada a la prevenció del suïcidijuvenil i a l’adquisició de metodologies i estratègies per fer front a esta problemàtica. El suïcidi s’ha convertit en la primeracausademortnonatural entre les persones joves a Catalunya, per sobre dels accidents de trànsit.

La jornada va tenir lloc al CentreEmpresarialdelaTerraAlta de Gandesa on una quarantena de professionals d’àmbits de la joventut, serveis socials, assistencials, educatius i de la salut del territori es van formar en estratègies de prevenció i detecció de factors de risc i van compartir experiències amb l’objectiu de trencar mites al voltant del suïcidi.

GlòriaIniesta, membre de l’Associació de Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervivent (APSAS) d’APSAS, va destacar que els eixos de treball de l’associació són conscienciar, prevenir i acompanyar en qualsevol procés derivat de la problemàtica del suïcidi. “És molt important detectar qualsevol senyal d’alerta per poder aplicar una prevenció selectiva als col·lectius de risc o prevenció indicada a les persones que ja han presentat alguna conducta suïcida, tenint en compte que aquest comportament és sempre multicausal”.

La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta, que forma part de les meses de Salut Jove de la Direcció General de Joventut, havia detectat una necessitat formativa en aquesta temàtica que continua sent tabú a la nostra societat. “És imprescindible que els professionals que treballem amb joves a les Terres de l’Ebre ens coneguem i teixim una xarxa multidisciplinària, ja que és la única forma per abordar amb cura la conducta suïcida entre els adolescents i que els puguem oferir espais on poder tractar aquesta temàtica amb naturalitat”, assegura Marc Sampé, tècnic de joventut del Consell Comarcal de la Terra Alta. Un dels principals factors de risc que poden portar a tenir una conducta suïcida entre el jovent és la soledat, per això s’han de generar xarxes d’integració social, sobretot als centres educatius, i espais públics segurs.

La jornada va comptar amb la col·laboració del Col·legid’EducadoresEducadorsSocialsdeCatalunya (CEESC) i de l’AjuntamentdeGandesa.