«Dones de la Mar. Sal a les venes» arriba al Museu de la Mar de l’Ebre

Una exposició que vol posar en valor el paper de les dones marineres d’abans i d’ara

L'exposició sobre la vida de les dones marineres tindrà lloc s'inagura el 5 de novembre al Museu de la Mar de l'Ebre
L'exposició sobre la vida de les dones marineres tindrà lloc s'inagura el 5 de novembre al Museu de la Mar de l'Ebre | GALP Mar de l'Ebre
Aguaita.cat
21 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 19:58h
L’exposició és una iniciativa de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, del Museu de la Mar de l’Ebre, amb el suport del Museu de les Terres de l’Ebre, i l’Ajuntament de la Ràpita.
 
L’Associació Catalana de Dones de la Mar es constitueix el 2018 amb la voluntat d’agermanar totes les dones del sector mariner. El seu objectiu és donar visibilitat al paper femení en un sector que tradicionalment s’ha associat a la feina masculina. Des de remendar les xarxes, vendre el peix, manipular i transformar, portar la documentació, comptabilitat o les relacions amb l’administració, o també anar a pescar, són exemples de la implicació de la dona a la mar. 

Actualment l’associació compta amb gairebé 60 membres d’arreu de Catalunya, i ha rebut diferents reconeixements d’organismes nacionals, inclús de la Comissió Europea. 

Una de les seues línies d’acció és arribar a la societat a través de l’educació i la cultura. Per este motiu, el museu ha estat en contacte amb elles des dels seus inicis realitzant petites col·laboracions. Ara presentem conjuntament l’exposició “Dones de la Mar. Sal a les venes”. 

Es tracta d’una exposició de fotografia i pintura que posa en valor la feina de les marineres de la costa catalana. D’una part, les fotografies oferixen una perspectiva històrica i etnològica de l’evolució de les feines a través dels avenços tecnològics i socials. D’altra banda, les pintures representen retrats de les mateixes membres de l’associació per tal d’incentivar la feminització del sector, contrastar les feines d’abans i d’ara, i establir referents per a les futures generacions. La fusió de fotografia i puntura, d’allò objectiu i subjectiu, serveix per a recordar i inspirar, per cercar l’art i la bellesa en un sector moltes vegades menystingut i sobretot, per posar en valor les feines d’unes dones que, tal com diu la comissària de l’exposició “treballaven al mar i després a casa en situacions personals, de vegades, molt difícils”.

"Dones de la Mar. Sal a les venes" s’obre al públic amb una conferència inaugural a càrrec de Maribel Cera Chillida, pescadora i presidenta de l’associació, sobre el paper de la dona marinera al llarg del temps. A més a més, l’acte dona tret de sortida al cicle de conferències “Històries de la Mar de l’Ebre” que se celebrarà cada divendres del mes de novembre a les 19:30 h amb ponències de diferents experts sobre el litoral ebrenc. 

L’exposició s’inaugura a la nostra sala d’activitats temporals el divendres 5 de novembre a les 19:30 h. Serà visitable fins al diumenge 12 de desembre, i l’entrada serà gratuïta.