Els bons resultats de la prova pilot per regular l'accés al Trabucador fan preveure la seua continuïtat

Durant els mesos de juliol i agost de 2021 un total de 24.510 vehicles van accedir a este espai protegit de forma regulada

Durant els mesos de juliol i agost una barrera limitava l'accés a este espai protegit
Durant els mesos de juliol i agost una barrera limitava l'accés a este espai protegit | ACN / J. Marsal
Aguaita.cat
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 11:32h
L’Ajuntament de la Ràpita, conjuntament amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre, Costes de la Generalitat i Costas de l’Estat, han valorat satisfactòriament la prova pilot, dels mesos de juliol i agost de 2021, de regulació de l’accés rodat a la barra del Trabucador, implantada amb l’objectiu de garantir una ordenació del trànsit i evitar aglomeracions de vehicles en este espai natural. 

Segons l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, "la valoració és bona perquè els principals objectius de preservar i conservar l’entorn natural del Trabucador i de millorar l’experiència dels visitants s’han complert gràcies als serveis prestats al Trabucador". Això, fa pensar, doncs, que la regulació de l'accés rodat en este espai continuarà els propers estius: "Que les diferents administracions actuants valoréssem bé l’ordenació fa preveure que, millorant aquells aspectes que són millorables, es puga mantenir la regulació que permet conservar l’espai més sensible i estimat del Delta de l’Ebre, un espai que acaba sent molt identitari del nostre poble i també del nostre país", ha afegit Caparrós.

El director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, per la seua banda, ha reconegut que "fer una ordenació de les diferents platges del Delta amb la finalitat de garantir la preservació dels valors naturals i la qualitat de la percepció i vivència de l’experiència turística dels usuaris s’havia convertit en una prioritat en els darrers anys". Vidal fa una valoració "molt positiva" perquè esta experiència pilot "dóna la seguretat que quan es treballa coordinadament entre les diferents administracions implicades, hi ha una bona planificació i una voluntat ferma d’actuar per ordenar i millorar qualsevol zona natural, els resultats són molt positius".

Durant els mesos de juliol i agost de 2021, un total de 24.510 vehicles van accedir al Trabucador. Al mes de juliol, es van registrar una mitjana de 310 vehicles al dia, mentre que la mitjana d’entrades del mes d’agost va ascendir a 550 vehicles al dia. La majoria d’usuaris d’aquests vehicles provenien de Catalunya, seguits de la Comunitat Valenciana, Aragó i Madrid, mentre que un de cada quatre vehicles corresponia a usuaris estrangers.

Esta regulació va suposar l’ampliació i incorporació de serveis al Trabucador, com l’atenció turística de les 9 a les 19 h, el servei de farmaciola, la neteja manual de l’espai cada dos dies, el servei d’WC químics, el servei de vigilància nocturna, el servei de policia i el servei d’atenció cívica.

De la mateixa manera, es van habilitar aparcaments per a bicicletes, autocaravanes i motos; una pàgina web per gestionar les reserves online i informar sobre la regulació de l’espai, així com repartir flyers informatius; un sistema de barreres intel·ligents amb reconeixement de matrícula per controlar l’entrada i sortida de vehicles; i internet satèl·lit per a les casetes d’informació i socorrisme.